Hol a fideszes faluszeretet?

A vidékfejlesztés tegnap kikerült a kormányzati szótárból. Mától Magyarországon csak földművelésügy van. A látszat ellenére ez nem nyelvészeti, hanem súlyos politikai döntés, így súlyos következményei lesznek.

A nemzeti ügyek kormánya a vidék fejlesztését eddig sem tekintette nemzeti ügynek. Orbán Viktor harc nélkül mondott le 15% uniós vidékfejlesztési forrásról a 2014-2020-as időszakra. Holott ha valamiért érdemes lett volna frontot nyitni Brüsszelben, akkor az a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar talpra állása szempontjából kulcsfontosságú közösségi agrártámogatások ügye.

A magyar vidék, a falu talpra állításának ügye csak átgondolt és átfogó fejlesztéssel, és csak komoly állami segítséggel sikerülhet. A kormánypárti politikusoknak is azon kéne lenniük, hogy a vidékfejlesztés ügyét kiemeljék és megerősítsék a kormányzaton belül.

A vidékfejlesztést mostantól elméletben Lázár János Miniszterelnöksége intézi, a gyakorlatban azonban már tudjuk, ez mit jelent: a nagyobb központi fejlesztések árnyékában a vidékfejlesztésre szánt pénzek sorsát is jól elintézheti. Kíváncsian várjuk, Ángyán József távozása után ebben a ciklusban melyik kormánypárti politikus mer majd szót emelni a falusi Magyarország elsivatagosítása ellen. Hol a híres-neves fideszes faluszeretet?

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke