2012. június 25. 21:02

Hol lakik az Úristen?

Orbán Viktor a Fidesz-frakciót ma azzal nyugtatta: ha a kormány az általuk terjesztett iskolaátadási lázban a Hit Gyülekezete vagy más, a szívüknek kevésbé kedves egyház túl sok intézményhez jutna, annak majd külön jogszabállyal vetnek gátat. Készül tehát az új, intézményi "numerus clausus" a nemszeretem felekezetek számára, amely úgy szabályoz majd, hogy senki ne kaphasson több intézményt, mint amennyi "a tényleges támogatottsága az országban" - értsd: a Fidesz-frakcióban.

Szomorú, hogy a Fidesz-frakció és a kormány számára az egyházpolitikában ma a "lex Hit Gyülekezete" a legaktuálisabb probléma.

Nem azon aggódnak, hogy az iskolaátadások következtében máris számos helyen a település egyetlen iskolája került egyházi kézbe, vagyis megszűnt a világnézetileg semleges oktatás lehetősége a más vallásúak és a nem hívők számára. Hogy a törvény szerint az átvett iskolákban már akár az első perctől alkalmazhatják a világnézeti követelményeket a tanulókkal és a pedagógusokkal szemben, és kirúghatják a másképp gondolkodókat.

Nem zavarja őket az sem, hogy a koraszülött költségvetési tervezet semmilyen módon nem számol az iskolaátadások következményeivel. Teljes homályban hagyva, hogy ki, milyen számítások alapján finanszírozza majd az új egyházi iskolákat, miután az önkormányzati intézmények államosításával a korábbi önkormányzati viszonyszámok, számítási módok érvényüket vesztették, ezért újra kell tárgyalni a vatikáni szerződést is.

Nem aggasztja őket, hogy sok ezer gyerek, idős, hajléktalan, szociális gondozott jövője vált bizonytalanná, mert az iskoláikat, szociális intézményeiket fenntartó egyházak az új egyházi törvény következtében elvesztették korábbi státuszukat és az ezzel járó támogatást.

Az új egyházi törvény eleve a politikusok kezébe adta a döntést: melyik vallási közösség működhet egyházként, és melyik nem, még akkor sem, ha minden törvényi feltételnek megfelel. Az egyházi jogállásuktól megfosztott közösségek már akkor megtanulhatták, hol lakik a Fidesz szerint az Úristen.

Leckét kaptak ebből most a bevett egyházak is. Az Úristen ott lakik, ahol sorsukról, intézményükről, hatalmi érdekek alapján születik döntés. Bebizonyosodott: a magát keresztény-konzervatívnak nevező kormányt távolról sem a hitbuzgalom, csak a nyers hatalmi érdek vezérli.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi és vallásügyi bizottság tagja