mszp.hu | Belföld | honvédelem
2014. február 08. 13:08

Hová tűnt Hende Csaba?

A rendőrök fizetéséből nem lehet megélni – állapította meg Orbán Viktor a BM legutóbbi állománygyűlésén. Ezúttal igaza van, hiszen az ígért jó fizetség helyett a rendőröknek is csak illetménybefagyasztás, megnyirbált cafeteria, lecsökkentett ruhapénz, számtalan új adó és a gyenge forint jutott osztályrészül. A jó fizetség helyett csak egy kampányízű bérkiegészítést kapnak a rendészeti szerveknél szolgálatot teljesítők.

A Honvédség legénységi és altiszti állományának felháborító módon még ennyi sem jutott. Ebben következetesen érvényesült a Fidesz 2010-es választási programja, hiszen abban nem szerepelt egy mondat sem a honvédelemről és a katona állományról. Orbán Viktornak vagy fogalma sincs, milyen nehéz körülmények között élnek a katonacsaládok, vagy nem érdekli. A teljes közönyt jelzi, hogy a Honvédség legénységi és altiszti állománya még a 10 ezer forintos hangulatjavító juttatásban sem fog részesülni.

Hol a miniszter, hová tűnt Hende Csaba? Miért nem mutatta meg a katonák fizetési papírjait Orbán Viktornak? Miért nem emelt szót a katonacsaládok tarthatatlan életkörülményei miatt? Miért hallgat, mikor a kormányzati intézkedés diszkriminálja a Honvédség állományát?

A Mesterházy-kormány honvédelmi- és rendészeti illetményalapot vezet majd be, illetve olyan előmeneteli- és illetményrendszert, amely méltó módon ellentételezi az alapjog korlátozásokat és megbecsüli az állomány elhivatott munkáját.

Demeter Márta
MSZP elnökségi tag