2011. február 17. 14:33

Ideje előállni a tervekkel!

Az MSZP megérti, hogy az évek óta tartó hitegetés és átverőshow után a Fidesz-KDNP-nek nehezére esik a választók szemébe nézni és a várható több száz milliárdos megszorításokat bejelenti. Mégis arra szólítja fel a kormányt, hogy haladéktalanul álljon elő a konkrét gazdaságpolitikai elképzeléseivel, hogy legalább a türelmét vesztett piacok intervenció ne sújtsák az ország lakosságát.

Orbán Viktor hónapok óta mondja, hogy Magyarország legnagyobb problémája a kezelhetetlen államadósság. Kár, hogy a kormánya hosszú hónapok óta halogatja az államháztartási hiány kordában tartásához, a fenntartható egyensúlyi pályához vezető úton való elindulást, sőt éppen az ellenkező irányba halad.

A három százalék alatti hiánycélhoz alapvetően két intézkedésen keresztül vezet az út: az állami bevételek stabil növelésén, valamint a kiadások ésszerű csökkentésén. Lássuk, hogy áll ezekkel a kormány!

A januártól érvényes egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer mindjárt egy 350 milliárdos lyukat üt a 2011-es büdzsén, úgy, hogy az alacsonyabb keresetűeket többletterhelésben, a legtehetősebbeket viszont adókedvezményben részesíti. A Fides-KDNP által bevezetett adórendszer nem ösztönzi új munkahelyek teremtését, következésképp a gazdaság a jelenlegi feltételek között nem lesz képes a remélt dinamikus növekedési pályára állni. Ennyit a növekvő bevételekről.

A központi kiadáscsökkentésről pedig annyit, hogy a kormányzást 2010 derekán átvevő Fidesz-KDNP "remek" gazdálkodása, a felesleges luxuskiadások eredményeképp a tavalyi 3,8 százalékos hiánycél szinte biztosan elúszott. Kérdés, vajon meddig folytatja a Fidesz-KDNP-kormány azt a közveszélyes költségvetési politikát, amellyel mára gúzsba kötötte például a közszolgáltatások túlnyomó részét nyújtó önkormányzatokat.

Ami pedig a továbbiakat illeti. A kormány gazdaságpolitikai elképzelésekről a szép célokon túl ma éppúgy semmit nem tudni, mint arról, mit kívánnak kezdeni a hárommillió ember magánnyugdíj-pénztári vagyonának államosításával a központi költségvetésbe áramló mintegy 2800 milliárd forinttal.

Márpedig a kormánynak most már csak napjai maradtak arra, hogy előálljon a felelőtlen gazdaságpolitikája miatt tarthatatlan költségvetést kiigazító terveivel, mert ha nem teszi, soha nem látott pénzügyi nyomás alá kerülhetnek a magyar emberek. Ezen intézkedések ma már nélkülözhetetlenek a büdzsé egyensúlyban tartásához.

Katona Tamás,
az MSZP elnökségi tagja