Külföld | bérolló női esélyegyenlőség
2013. március 12. 08:53

Ideje, hogy bezárjuk a nemek közötti bérollót

„A nemi sztereotípiák visszaszorítása, az esélyegyenlőségi szemlélet horizontális, minden szakterületre kiterjedő érvényesítése és a nők helyzetére kiemelt figyelmet fordító, a növekedést és a foglalkoztatottságot ösztönző válságkezelő intézkedések hozhatnak előrelépést a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesülésében az Európai Unióban” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfőn Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésén – a nemzetközi nőnaphoz kapcsolódóan – három, a nemek közötti esélyegyenlőséget érintő jelentésről tartottak vitát, amelyen a gazdasági válság következményeit, a közel-keleti helyzetet és az EU-ban tapasztalható nemi sztereotípiákat vették számba.

Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy a válság a nőket aránytalanul súlyosabban érintette, azonban kedvező irányú változás is megfigyelhető. „Úgy tűnik, egyre többen kezdik megérteni, hogy a válságból való kilábalást előmozdítja, ha az esélyegyenlőségi szempontok minden társadalom- és gazdaságpolitikai döntésben megjelennek. A szegénység azonban továbbra is nőarcú. Az EU-ban átlagosan 16 százalékos mértékű bérollóval pedig még a rendszeres jövedelemmel rendelkezőknek is szembesülniük kell” – hívta fel a figyelmet a képviselő, hozzátéve, hogy a fizetésbeli különbségek később alacsonyabb nyugdíjakhoz vezetnek.

A közel-keleti helyzetre utalva, Gurmai Zita elmondta, hogy bár a nők kulcsszerepet játszottak az arab tavasz eseményeiben, most több országban is alapvető jogaikat fenyegeti veszély. Az Európai Uniónak ezért fokozott figyelemmel kell kísérnie a térségben zajló eseményeket.

Felszólalása végén az EP-képviselő csalódottságának adott hangot amiatt, hogy egyes EU-tagállamok megpróbálták megakadályozni, hogy az ENSZ napokban ülésező, a nők helyzetével foglalkozó bizottsága a reproduktív egészségügyi jogokat is belefoglalja az értekezlet záródokumentumába. „Ezzel a nők elleni erőszak visszaszorítása és a megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása elé gördítettek akadályt, ideológiai okokból” – mondta Gurmai Zita.