mszp.hu
2016. július 01. 11:46

Időközi választást Álmosdon!

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerületi szervezete az elmúlt hónapokban megdöbbenéssel követte az Álmosd községben történteket. Úgy gondoltuk, ez helyi ügy, helyben kell megoldást találni. Hittünk abban, hogy a helyi Fideszen belüli ellentéteket az érintettek a legrövidebb időn belül, Álmosd érdekeit figyelembe véve, a törvény biztosította keretek között megoldják.

Sajnos nem ez történt. Sem Köteles István, a település Fidesz által jelölt polgármestere, sem a fideszes többségű képviselő-testület nem volt képes a község érdekeinek megfelelően cselekedni. Jogi csűrcsavarás kezdődött, illetve a testület sikkasztás alapos gyanúja miatt feljelentést tett. A gyanú szerint a fideszes polgármester milliós kárt okozott Álmosdnak.

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság előtt a képviselő-testület kezdeményezte a polgármester tisztségének a megszüntetését. A bíróság a jogerős határozat megszületéséig Köteles Istvánt felfüggesztette tisztségéből. A jogerős ítéletre akár évek múlva kerülhet sor, addig a településnek nincs polgármestere. Ennek kárát az 1600 álmosdi lakos láthatja.

Az MSZP Hajdú-Bihar megyei 3. sz. választókerületi szervezete szerint ezt a lehetetlen és méltatlan helyzetet csak új választás kiírása oldhatja fel. Kérjük az álmosdi önkormányzati képviselőket, hogy a falu működése érdekében, pártállástól függetlenül, a lehető legrövidebb időn belül döntsenek a képviselő-testület feloszlásáról. Ezzel lehetőség nyílik az időközi választás kiírására, ahol a településen élők dönthetnek az új polgármester személyéről és a képviselő-testület tagjairól. Így a hosszadalmas pereskedés illetve a talán még hosszadalmasabb büntetőeljárás végeredményétől függetlenül Álmosd településen ismét helyreállhat a törvényes rend. Véleményünk szerint csak így akadályozható meg a falu teljes ellehetetlenülése, a település gazdálkodásának csődje.

Moczok Gyula
az MSZP Hajdú-Bihar megyei