2012. január 20. 11:57

Igazságtalan és hiábavaló adóztatás Sopronban

Totális kudarc a Fidesz által bevezetett új adó Sopronban. A városvezetés minden ingatlannal rendelkező sopronira, úgynevezett kommunális adót vetett ki.

Rengeteg probléma van ezzel az újabb sarccal, amit a Fideszes képviselők szavaztak meg, persze úgy, hogy szerintük, nincsenek megszorítások.

A két fő probléma pedig a következő:

Az új adó elsősorban a nehezebb helyzetben lévő soproniakat hozza lehetetlen helyzetbe, elsősorban azokat, akik 100 m2 alatt ingatlanban laknak, hiszen ők eddig nem fizettek ingatlan adót. Függetlenül attól, hogy mennyit ér a lakásuk, fizetniük kell, ugyanakkor nagy, értékes családi házak tulajdonosai nyernek az új rendszeren. 183 m2 feletti lakás, ház esetében már kevesebbet kell fizetni, mint eddig.

Ez elfogadhatatlan. Most már itt Sopronban is a szegényebbek, a nehezebb helyzetben élők fizetik meg a gazdagabbak, a módosabbak helyett a közterheket. A Fidesz ezt csinálja országosan és most már itt Sopronban is.

A másik óriási probléma, hogy ez a bevétel sajnos nem segít a városon. Nagyjából annyi pénzt tudnak így behajtani, hogy a Fideszes városvezetés által felvett 10 milliárd Forintos kötvények ez évtől esedékes kamatnövekedését fedezzék. Tehát nem is a teljes kamatot, csak annak növekedését, miután a Fidesz gazdaságpolitikájának köszönhetően elszállnak a hitelkamatok is.

Kommunális adó komoly hibája, hogy nem átgondolt és nem kidolgozott. A soproni polgárok kérdéseiből is ez látszik:

- Miért kell a lakótelepi lodzsát (három oldalról zárt erkély) 50 %-kal beszámítani? Hiszen pont ezek miatt lépi át nagyon sok lakótelepi lakás a bűvös 61 m2-t, ami 70 %-os adóteher emelkedést jelent a számukra.

- Miért nem veszi figyelembe az új adó az ingatlan értékét? Hiszen nagy lakás is lehet rossz állapotú és kis értékű.

Az élet szinte minden területén kudarc és káosz, amit a Fidesz maga után hagy. Ebből csak egy széles összefogás vezethet ki minket, országosan és itt helyben is.

Kalmár István,
az MSZP Soproni elnökének