inforádió | Belföld | interjú
2014. július 22. 13:22

Így nem lehet erős Magyarországot építeni

Az MSZP új elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, a kormány kontrollvesztését bizonyítja az, hogy éjszaka, titokban, közmegegyezés nélkül állították fel a Szabadság téri német megszállási emlékművet.

A kormány megfoghatta volna a konfliktushelyzetet, ha érzékeny és figyel arra, hogy a társadalomban lévő értékek egymás mellett élését hogyan lehet megvalósítani - mondta az MSZP szombaton megválasztott elnöke. "Amikor a Magyar Tudományos Akadémia napirendjére vette, tárgyalta ezt az ügyet, és aggályosnak nevezte, mert megosztásra alkalmas, nem tudja tükrözni a társadalom értékeinek harmóniáját, sokszínűségét, akkor a kormány eldöntötte, hogy nem figyel a külső, autentikus szereplők jelzéseire, hanem hozott egy politikai döntést"- fogalmazott Tóbiás József. Hozzátette: "az emlékmű egy politikai döntés, nem tükrözi a társadalom egységét."

Mint mondta: az, hogy ez a történelem meghamisítása vagy sem, más kérdés. "Elmentem tegnap az emlékmű elleni demonstráció, nagyon sok történész, közgondolkodó és közpolitikával foglalkozó ember volt ott, nem hallottam olyan véleményt, hogy az történelmileg helyénvaló, ami itt történik" - hangsúlyozta az MSZP elnöke. Tóbiás József hozzátette: "az nem lehet, hogy utólag újraírjuk a történelmet és nem teremtünk benne közmegegyezést. Miért kell egy emlékművet az éjszaka leple alatt felépíteni?"

"A miniszterelnök 2010-ben arról beszélt, most jött el az a kor, amikor nem kell kordonok mögé bújni, tegnap ott csak kordon és rendőr volt. Az általa hirdetett megbékélés azt jelentené, hogy a megértjük a másként gondolkodókat, más tradíciók, élmények tiszteletben tartása a megbékéléshez vezető út - jelentette ki Tóbiás József.

"Ha jól emlékszem, a berlini falat is éjszaka építették, nappal bontották" - mondta az MSZP új elnöke. Amikor Németország méltatja azt a német tisztet, aki emberek millióinak megmentéséért fáradozott, merényletet tervezett, hogy megakadályozza a további világégést, eközben mi felavatunk egy ilyen emlékművet - fogalmazott Tóbiás József. Hozzátette: "nem értem, ez disszonáns. Elveszítette a kormány a kontrollt, nem lehet mindent a maga képére formálni. Erős Magyarországot így nem lehet építeni, ő lehet erős, de a társadalom instabillá és gyengévé válik."

Hanganyag: Hlavay Richárd és Németh Zoltán