mszp.hu | egészségügy szegénység
2015. február 19. 20:22

Ismét a szegényeket és az önkormányzatokat sújtják a változások

A szociális segélyek szabályozásának változása nagymértékben sújtja majd a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzatokat és az itt élőket is egyaránt, hiszen ha nincs a központi költségvetésből támogatás, a helyhatóságok önerőből már nem képesek segítséget nyújtani – fogalmazott dr. Veres János, az MSZP megyei elnöke.

Sajnálatos, hogy a nyíregyházi közgyűlés fideszes többsége csütörtökön elutasította az MSZP összes módosító indítványát, így például, hogy különítsenek el egy összeget a RÉS Alapítványnak, a Periféria Egyesületnek, és a fertőző májgyulladás elleni védőoltásnak.

A kórházi rendszer és a szociális ellátórendszer átalakításával kapcsolatos problémákat fejtette ki Korózs Lajos, az MSZP országgyűlési képviselője. A politikus hangsúlyozta, az intézkedések több millió embert érintenek hazánkban, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagosnál is súlyosabb hatásai lesznek.

A kórházi rendszer átalakításánál akár 8-10 ezer ember munkája is veszélyben lehet, amennyiben elfogadják azt a kormányzati döntést, miszerint megyénként egy központi kórház működhet a későbbiekben, a többi intézmény pedig „telephely lesz”.

Korózs Lajos országgyűlési képviselő kiemelte, hogy különösen az észak-alföldi régióban élő szegény embereket érinti hátrányosan a márciustól megszűnő a rendszeres szociális segély, lakásfenntartási támogatás, adósságcsökkentési támogatás, méltányossági közgyógyellátás, méltányossági ápolási díj, önkormányzati segély és szeptember elsejétől az óvodáztatási támogatás.

A tavalyi, mintegy 100 milliárd forintos támogatás helyett idén mindösszesen 30 milliárd forintot kapnak az önkormányzatok. „Ez akár azt is eredményezheti, hogy a kisebb települések képtelenek lesznek ellátni a rászorulókat” - hangsúlyozta Korózs Lajos.

Balog Zoltán miniszter a kommunikációban megszüntette a szegénység szót, számára csak rászorulók vannak. Sajnálatos ezt egy református lelkésztől hallani – zárta a sajtótájékoztatót Halmi József, az MSZP megyei alelnöke.