Ismét egy külső mentőöv bedobásával kellett egyensúlyba hozni a költségvetést

A városvezetés többször nevezte „kiegyensúlyozott, fegyelmezett gazdálkodásra ösztönzőnek” a város 2013-as költségvetését. Az év eleji tervek megvalósításába azonban az év végére hiba csúszott, hiszen a kormánynak ismét egy külső mentőöv bedobásával kellett egyensúlyba hoznia városunk büdzséjét. Idén – az előző évekhez hasonlóan – 300 millió forint képében érkezett a segítség, amelyet a működőképesség helyreállításához utalt az állam.

Úgy látjuk, hogy a jövőben sem lesz egyszerűbb a működőképesség fenntartása, hiszen a Békéscsaba Szolgáltatástervezési Koncepciójában leírt számok alapján Békés megye ipari teljesítménye 3,9 %-kal marad el a tavalyitól. Mindezt úgy, hogy milliárdos beruházások történtek Békéscsabán, amelyek a gazdasági növekedést is elősegíthették volna. Azonban a városunk nem működik hatékonyan, a beruházások nem termelik ki a befektetett összegeket, így év végén megint marad az állami mentőöv igénybevétele, melynek a fedezetét a kormány által bevezetett 40 új adó biztosítja.

Nem látjuk, hogy Békéscsaba jobban teljesítene, sőt az előbb említett koncepció gazdasági és demográfiai mutatóit alapul véve azt sem látjuk, hogy lennének a probléma kezelésére működőképes javaslatok, elképzelések. Csökken a lakosságszám, növekszik az inaktívak és az nyugdíjasok száma. Többször hívtuk már fel a figyelmet a helyi vállalkozások támogatásának fontosságára, a piachoz jutásuk segítésére, melyben az önkormányzatnak élen kell járnia.

Évek óta tart városunkból a fiatalok elvándorlása. Átgondolt és tervezhető karrier és életpálya modellt kell felmutatni ahhoz, hogy Békéscsaba valódi alternatíva legyen a fiatalok számára. Szoros és rendszeres kapcsolatot kell ápolni városunk vállalkozásaival. Első lépésben célirányosan fel kell mérni a munkaerőigényeket, majd megtenni a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az így körvonalazódott álláshelyeket szakmailag teljesen alkalmas, Békéscsabáról elvándorolt fiatalok töltsék be. Az elvándorlás megállításának ez lehet az egyik első lépése. A visszaköltözést megkönnyítheti a lakhatási támogatások szélesítése, illetve célzott ösztöndíjrendszer bevezetése. Sok apró lépést kell megtenni, hogy Békéscsaba és környéke valóban fejlődő térsége legyen az országnak.

Az égető problémák kezelése helyett a városvezetés azonban fontosabbnak tartja, hogy a lakossági tiltakozás ellenére, politikai megrendelésre átnevezzen egyes közterületeket. Ez az idejétmúlt gondolkodás sok felesleges utánajárást fog okozni a lakosoknak. A lakcímkártya ingyenes átírása sem enyhíti a problémát, hiszen ne feledkezzünk meg a szolgáltató és egyéb szerződések módosításának szükségességéről és arról a kavarodásról, amit a napjainkban használt navigációs rendszerekben okoz egy utca átnevezése.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Hrabovszki György
önkormányzati képviselő