mszp.hu | Belföld | Energetika
2016. október 26. 10:21

Itt az idő az újabb energiaár-csökkentésre!

A Fidesz-kormány évek óta drágábban adja a lakossági gázt, a villanyt és a távhőt, mint amennyibe az kerül. A földgáz importára 2014 óta a felére csökkent, és a kőolajat is 60-70 százalékkal olcsóbban lehet beszerezni. Eközben a magyar emberek két éve ugyanazt a drága tarifát fizetik! Ez érthetetlen, méltánytalan és igazságtalan kormányzati nyerészkedés.
Az MSZP szerint szükséges és lehetséges az energiaárak csökkentése. Azt akarjuk, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, valamint 10-10 százalékkal mérséklődjenek az áram- és távhőszámlák. Ez hatásában azt jelenti, hogy minden család lényegében azonos összegű megtakarítást ér el. Ez igazságosabb megoldás annál, mint mikor minél többet fogyaszt valaki, annál több kedvezményt élvez, és ösztönöz az energiatakarékosságra is.

Most, a fűtési szezon kezdetén a Fidesz lesöpörte az asztalról az árcsökkentésről szóló törvényjavaslatunkat, mert a kormány egyes energiakereskedők érdekeit tartja szem előtt. Ez elfogadhatatlan. Úgy gondoljuk, hogy oda kell adni az embereknek azt, ami jár nekik. Ha olcsóbbá válnak az energiahordozók, akkor csökkenteni kell a lakossági energiaárakat is, ahogyan ezt az MSZP is megtette korábban.

Itt az idő az újabb energiaár-csökkentésre, ezért a javaslatunkat fenntartjuk, és újra az Országgyűlés elé terjesztjük.

MSZP