2012. március 20. 08:52

Itt az idő, hogy Európa a digitális készségek terén is labdába rúgjon

„A tömeges adatforgalom menedzselése a 21. század egyik legizgalmasabb kihívása, egyben a legnagyobb gazdasági lehetősége is” – fogalmazott Herczog Edit az E-készségek Európai Hete (e-Skills Week 2012) rendezvénysorozat nyitókonferenciáján Brüsszelben.

Az EP-képviselő szerint ugyanis nemcsak demokrácia-deficittel jár, hogy a legfontosabb digitális vívmányokról, így az ott folyó társadalmi párbeszédből jelentős társadalmi rétegek, az idősek, a szociálisan leszakadók vagy részben akár a nők maradnak ki, de ez a gazdasági versenyképességet is rontja, a növekedést pedig visszafogja.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az 500 milliós európai piac digitális szempontból csak 260 milliós, hiszen az uniós polgárok közel fele nem használja a digitális vívmányokat. Így vannak ezzel sajnos a kkv-k is, amelyek kontinens szerte rendkívül eltérő digitális képességekkel bírnak. Ráadásul az európai gazdaság globális versenyképességének egyik korlátját is jelenti, hogy a kisvállalkozások a 21. századi, digitális képességeik fejlesztése nélkül nem léphetnek a világpiacra.

Az uniós büdzséből természetesen fordíthatunk többet a digitalizációra, de jól meg kell fontolnunk, mire költjük a kemény munkával megkeresett eurónkat! Ha nem ellenőrizzük szigorúan, hogy a kkv-k hogyan használják fel a digitális infrastruktúra kiépítésére és a képességek, a humán erőforrás fejlesztésére szánt forrásokat, akkor csak az ablakon dobjuk ki a pénzt.

Herczog végül a digitalizációval kéz a kézben járó e-biztonság kérdésére tért ki. A képviselő szerint, amíg nem sikerül az internetbiztonság terén nagyot lépnünk előre, addig kevéssé lesz vonzó ez a terület a vállalkozások számára. „Különösen igaz ez azokra a vállalkozásokra, akik szellemi tulajdona a digitális korszakban fokozott védelemre szorul” – fogalmazott az e-Skills nagykövet.