2012. augusztus 17. 09:20

(Itthon)tarthatatlan a fiatal egészségügyi dolgozók helyzete is

A fiatalok gyorsuló elvándorlása egyértelműen a Fidesz-kormány gazdaság- és társadalompolitikájának egyik, ha nem a legsúlyosabb következménye. Az elvándorlási statisztikák önmagukban is szörnyűek, ám vannak területek, amelyeken még az átlagosnál is borzasztóbb a helyzet.

Ilyen terület az egészségügy, ahol a nagy mellénnyel beharangozott béremelés ellenére sem csökkent, sőt nőtt a dolgozók, különösen a fiatal orvosok és szakápolók elvándorlási aránya. A hivatalos adatok szerint idén június végéig közel 1000 orvos és ápoló kérte ki a kinti elhelyezkedéséhez szükséges hatósági engedélyt, ez több mint kétszázzal több a tavalyi számnál.

Ennek fényében kijelenthető, hogy a valódi fedezet nélkül és rendkívül igazságtalanul bevezetett bérkiegészítés épp a legfontosabb célját, az ágazati elvándorlás megakadályozását tekintve vallott kudarcot.

Az MSZP, amely a rendszerváltás óta eltelt időszak egyetlen teljes körű egészségügyi bérfejlesztését is megvalósította, tisztában van az ifjú orvosok, rezidensek és szakápolók jelenlegi tarthatatlan helyzetével. A fiatalok itthon tartását célzó programunk ezért azok speciális igényeit is figyelembe véve készül, akik nem kalandvágyból, hanem kényszerűségből kénytelenek gyógyító-megelőző hivatásukat ma még külföldön gyakorolni.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja