2012. április 04. 13:19

Jobbkézben a költségvetés

Orbán Viktor jobbkeze állítja: kézben tartja a dolgokat. A dolgok azonban úgy állnak, hogy az idei költségvetés megint csak brutális megszorítások árán lesz tartható.

Matolcsy ismét melléfog: a minap kiadott győzelmi jelentése egyetlen komoly közgazdászt, brüsszeli bürokratát, IMF-illetékest sem képes meggyőzni arról, hogy a Fidesz-kormány fenntartható növekedési pályára állította a magyar gazdaságot.

A magán-nyugdíjpénztári vagyon elköltésével kiigazított költségvetés már tavaly sem volt (fenntartható) pálya: az eltapsolt megtakarítások nélkül a 2011-es büdzsé is legalább 5,5 százalékos hiánnyal zárt volna, a 2012-es költségvetés ennél is nagyobb deficitet produkálhat.

Ha a kormány nem hajlandó változtatni a politikáján, nem lesz fenntartható a 2012-es költségvetés. Ha nem lesz fenntartható a költségvetés, akkor növekedés helyett csak újabb és újabb megszorítások lesznek. Márpedig ha nem lesz növekedés, nem lesznek munkahelyek sem.

Magyarország érdeke pedig az, hogy ne kevesebb, hanem több munkahely legyen. Ehhez a jelenlegi gazdaságpolitika gyökeres fordulatára van szükség. A bizalom visszaállítása, az ország ésszerű áron való finanszírozhatósága érdekében az IMF-tárgyalásokat minél előbb meg kell kezdeni. A költségvetés fenntarthatóvá tétele pedig a hitelmegállapodástól függetlenül is elkerülhetetlen.

Ennek érdekében továbbra is az egykulcsos személyi jövedelemadó visszavonására, valamint az olyan fogyasztás- és beruházáscsökkentő intézkedések eltörlésére van szükség, mint a válságadók vagy az áfaemelés!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes,