'Káosz Magyarországon'

„Káosz van ma Magyarországon!” - Tisztségéből fakadóan elsősorban az önkormányzatisággal kapcsolatban jelentette ki ezt ma sajtótájékoztatóján Halmi József, megyei alelnök.

Káosz tapasztalható az egészségügyben,  és az emberek mindennapi megélhetésében is nagyfokú a bizonytalanság. – folytatta.

Január elsejével felállt a járási hivatal, - mondta - amiben a legnagyobb szenzáció, hogy a járási hivatalvezetőknek mekkora a fizetése. Látjuk a sajtóból és a különböző politikai közleményekből, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban nem tette összeférhetetlenné az országgyűlési képviselők számára a járási hivatalvezetői státuszt.  Ebből adódóan hét országgyűlési képviselő a Fidesz frakcióból járási hivatalvezető is lett, ebből nálunk a megyében három van jelenleg: Lakatosné Sira Magdolna, Fülöp István és Karakó László. A fizetésük 500-700 ezer forint között lesz, természetesen mellé járnak a különböző juttatások. Ezt felháborítónak tartom.  – jelentette ki az alelnök.

Káosz teremtődött, Mátészalkán december 20-a óta nem működik az okmányiroda. Most kezdett csak dolgozni, ahol hatalmas sorban állás várta az embereket. Nincsen még vonal, és nincs még kiépített rendszer, amit Navracsics úr ígért, hogy az ügyfeleknek milyen barátságos ügyintézése lesz, azzal pont ellentétesek a tapasztalatok. A vérnyomása mindenkinek felszökött attól, hogy órákig kell sorba állni és sorszámot sem kaptak. Akiket átvettek a járási hivatalok dolgozni, még január 2-án nem tudták, hogy mit fognak csinálni.

Magyarországon diktatúra van, amit kézi vezérléssel Orbán Viktor irányít! –mondta az alelnök.

Az önkormányzatoknál a 2000 lakos alatti településeknek februárig meg kell hozni a döntést, hogy hova fognak csatlakozni. A városi lobbinak köszönhetően a kis települések kevesebb köztisztviselővel fognak dolgozni, tehát több embert kell elküldeni, mint a tervezetbe szerepelt. Önkormányzati szinten kapkodás van. A feladatfinanszírozással általában az önkormányzatoknak több pénze nem lesz, sőt vannak olyan területek, amelyek kimondottan nincsenek lefedezve. Érthetetlen dolgok és bonyolult helyzetek teremtődnek. Az önkormányzatiság a járási hivatalok felállításával január elsejével úgy, mint fogalom csak papíron létezik.

Látjuk, hogy fű alatt, sikerült nekik kórházakat összevonni. Konyhákat zárnak be, osztályokat költöztetnek egyik napról a másikra, egyik épületből a másik épületbe. Káosz van az egészségügyben is.

A minimálbér emelése nem fedezi az inflációt. Reálbércsökkenés lesz tapasztalható, a közmunkás bérek 2000 Ft-tal fognak emelkedni, ami semmi. Közben meg tudjuk, hogy jön a választás, ezért 2013-ban a kormány bejelentette a rezsi csökkentését. A baloldal igenis örül a rezsicsökkentésnek, különösen a Szabolcs – Szatmár – Bereg megyeiek, mert itt a legszegényebbek az emberek az országban . Reméljük, hogy ennek nem lesz később ára. 10%-kal csökken a villany, a gáz, a távhő, hogy ez nettóban mit jelent, abba ne menjünk bele… De az alapvető élelmiszerek között van olyan, amelynek ára 25%-kal emelkedett. Ma már az embereknek csak erre van pénze, kenyérre, tejre, és esetleg húsra. Nagyon sok embernek már húsra sem. A gyógyszerkasszából újabb 180 milliárdot vonnak el.  Ha ezeket összeadjuk, akkor nézzük meg, hogy csökkent-e a rezsink?

Kijelenthetem, hogy a rezsi nem csökkent, hanem növekedett. Bízom benne, hogy az embereknek helyén van az eszük és emlékeznek arra, hogy 17 bőrt lehúztak már róluk, hogy nyomorba döntötték őket, ma már hiába húznak mézesmadzagot.

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetsége azt látja, hogy minden kormányzati átalakítás káoszt teremtett az országban. Nem azzal foglalkoznak, hogy az emberek megélhetését javítsák, hogy teljesítsék az 1 millió munkahelyet. Csak a közmunkások számával nőtt a foglalkoztatás, a versenyszférában nem. Miközben járási hivatalokat hoznak létre politikai komisszárok vezetésével, közben önkormányzatok lehetetlenednek el, miközben éhséget és káoszt teremtenek, az emberek életét is felforgatták és nyomorba döntötték.  Még mindig visszamutogatnak, pedig már majdnem 3 éve kormányoznak, és rosszabbul élünk, mint tavaly, rosszabbul élünk, mint tavalyelőtt, és mint három évvel ezelőtt!