2012. február 03. 16:38

Kapkodásnak selejt a vége

A kormány és a fideszes országgyűlési képviselők ígértek fűt-fát, hatékony állami működést, amikor felszámolták a megyei önkormányzatokat és államosították a korábban megyei fenntartású intézményeket, iskolákat, szociális otthonokat.

A megyék kiüresítése és az erőszakos központosítás veszélyeire, a végiggondolatlan és a következményeket nem mérlegelő, kapkodó jogalkotás kockázataira az MSZP felhívta a figyelmet a parlamenti vitákban. Érveink megfontolása helyett pökhendi válaszok érkeztek, pedig az idő bennünket igazolt: a jogalkotás és a fideszes kormányzás selejtjének újabb kárvallottjairól szereztünk tudomást.

Tudomásunkra jutott, hogy több megyében - így például Somogyban, illetve Heves megyében - a megyei önkormányzattól elvett és államosított intézményekben a dolgozók a mai napon nem kaptak fizetést, annak ellenére, hogy járandóságukat eddig minden hónap harmadik napján fizették ki számukra. A munkavállalók attól is tartanak, hogy a kormányzati ígéretek ellenére a bérkompenzációt sem kapják meg, így a jövedelmük jelentősen csökkenhet.

Felszólítjuk a kormányt, azonnal intézkedjen a dolgozók járandóságának kifizetéséről, hiszen sok család egyik fizetéstől a másikig él, és komoly gondot okozhat akár egy napos elmaradás is!

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője,