Kerüljön vissza a teljes élelmiszer-biztonsági rendszer felügyelete az agrárminisztériumhoz!

Napok óta attól hangos a sajtó, hogy mérgező kistermelői élelmiszer került forgalomba, amitől már legalább négyen megbetegedtek. Fazekas Sándor viszont nagyon csöndben van, ha pedig megszólal, az egri élelmiszerbotrány helyett Berekfürdőn beszél arról, hogy „komoly igény van a helyben készült, egészséges élelmiszerre”. Ez valóban így van, de nem az ellenőrizetlen élelmiszerre.

A kormány által szétvert élelmiszer-biztonsági rendszer jelenleg képtelen a felelőtlen termelők által forgalmazott termékek kiszűrésére. Márpedig a hiányos és kusza élelmiszer-biztonsági felügyeleti rendszer a kolbászmérgezésként is ismert botulizmusnál is jóval komolyabb népegészségügyi kockázattal jár.

A kettős irányítás és a jelentős forráskivonás ma lehetetlenné teszi a rendszer hatékony működését. Ezért arra szólítjuk fel a kormányt, hogy azonnal helyezze vissza az élelmiszer-biztonsági rendszer teljes felügyeletét a Földművelésügyi minisztériumhoz! A lassan már tárca nélküli agrárminiszter ezért lobbizzon, az élelmiszer-biztonsági rendszer feletti ellenőrzés visszaszerzése után pedig annak megerősítésén dolgozzon!

A káosz mellett a rendszer legnagyobb kockázata továbbra is a 27%-os áfa, amelynek a csökkentését már számtalanszor kezdeményeztük. A nehezen és drágán ellenőrizhető feketegazdaság visszaszorítása érdekében ebben is azonnali intézkedést várunk! Mindezek hiányában a jövőben is ismeretlen eredetű, ellenőrizetlen élelmiszerek áraszthatják el a piacot.

Gőgös Zoltán,
agrárpolitikus