mszp.hu | Belföld
2017. június 03. 12:47

Keserű köszöntés Pedagógusnapon

Keserű köszöntés Pedagógusnapon
Éppen 65 éve annak, hogy június első vasárnapja a pedagógusoké. Nem voltak vidám évek azok, amikor egy – különben megvetésre és felejtésre méltó – magyar kormány úgy döntött; jár egy nap azoknak is, akik a jövő nemzedéket oktatják.
„Nincs még egy szakma, amelyet szinte minden korban olyan erősen meghatározott volna az adott politikai, hatalmi konstelláció, mint a pedagógiát.” (Nahalka István)
 
Szívesen kívánnék felhőtlen, boldog, szép napot Nektek, barátaim és társaim, pedagógusok!
 
Kívánnám, hogy legalább egyetlen napra elfelejtsétek mindazt, ami az elmúlt években történt: amit elvettek tőletek – az oktatás szabadságát, a szellem szabadságát, a tanári hivatás önállóságát, a pedagógiai módszerek szabad megválasztását. Kívánnám, hogy érjétek be azokkal az anyagi morzsákkal, amelyeket elétek hullajtottak. Kívánnám.
 
A mi szakmánk HIVATÁS! Nincs tehát mód arra, hogy akár egyetlen napra is megfeledkezzünk azokról, akik számunkra a legfontosabbak! Tudom, hogy az az aggodalom, amely diákjaitok jövője miatt minden nap, minden elhibázott kormányzati döntés miatt él bennetek, ezen a napon is ott motoszkál a fejetekben, hiába kívánnak Nektek szép szavakkal szép ünnepet
 
„Ajándékról” persze erre a napra is gondoskodtak előljáróink: az oktatásra vonatkozó törvény újabb módosítása nemcsak az amúgy is hátrányos helyzetben lévő gyermekek lehetőségeit csorbítja. Megkérdőjelezi azt is; valóban hivatás-e az, amire az életünket feltettük? Hiszen mostantól belekontárkodhat bárki, képesítés nélkül, akinek arra kedve van!
 
Mit kívánjak nektek – magunknak? Kívánok végre olyan politikai légkört és társadalmi akaratot, amelyben nem kell majd mással, csak a hivatásunkkal foglalkoznunk – a legjobb tudásunk szerint! Olyan társadalmat, amelyben anyagi okok nem térítenek el tanult szakmánktól. Kívánom a reményt!
 
Kajtárné Botár Borbála
a Magyar Szocialista Párt
Országos Pedagógus Tagozata elnöke

Mi az oka az iskolarendszer öt éve tartó leépülésének?

Bár előzetesen a részvételét ígérte, a szakképzésért felelős helyettes államtitkárnak végül jobb dolga is akadt múlt hét szombaton, mint az MSZP Pedagógus tagozatának konferenciáján való megjelenés. Pedig sok évtizedes tapasztalattal bíró pedagógusok szigorúan szakmai kérdéseire vártunk volna válaszait. Jó lett volna megtudni: van-e ésszerű oka az iskolarendszerünk öt éve tartó leépülésnek?
2015-09-30 16:25