Blikk
2012. május 02. 08:35

Két hétig csak az adókért dolgozunk

A fizetésünk majd felét zsebre vágja az állam. A Blikk kiszámolta: jövőre az új különadók bevezetésével az átlagos fizetésű, kétgyermekes szülők minden hónap 13-áig azért dolgoznak, hogy az államnak járó adókat előteremtsék.

A Blikk a két kereső esetén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kalkulálta átlagkeresettel, vagyis fejenként havi bruttó 219 ezer forinttal számolt. Az átlagbérből az adók és járulékok levonásával már csak 142 ezer érkezik a bankszámlára.

Családosok esetén a bevétel valamivel nagyobb, mert a gyermekek után adókedvezmény és családi pótlék is jár. Így egy négytagú família teljes tiszta bevétele összesen 332 ezer forint lesz, vagyis fejenként 83 ezerből gazdálkodhat egy hónapon át.

A szülők tehát már egyből 106 ezer forintot tettek a közös kalapba, csakhogy a költések után is kiköveteli a részét az állam. Mindegy egyes megvásárolt árucikk után áfát kell fizetni, sőt akár egyéb adókat is. A benzin és a gázolaj után például jövedéki adót. Ezért lehet az, hogy az üzemanyag árának körülbelül fele színtiszta adó: az átlagos havi ezer kilométeres futás után 31 ezer forintért tankolunk, ebből 15 ezer máris a költségvetésnél landol. Külön a zsebünkbe kell nyúlni, ha a családot egy kis nassal akarjuk meglepni, mert a rágcsálnivalók, üdítők után is havi 800 forint extra sápot, „chipsadót" szed az állam az átlagcsaládtól.

Jövőre sem javul a helyzet: jön a pénz átutalása, felvétele, illetve postai befizetése utáni pénzügyi tranzakciós adó, emelkedik az energia és a biztosítás ára, még az idén pedig a telefonálásé, hiszen újabb válságadókat vetne ki a kormány. Ez még havi ötezres extra kiadás. Számításaink szerint, amikor a család elkölti a megmaradt pénzét, abból újabb majdnem 26 százalék, vagyis 85 ezer forint megy a közösbe. Így a fizetés utáni járulékokból és adókból, majd a fogyasztás utáni adókból összesen 191 ezer, keresőnként 95,5 ezer forinthoz jut az államkassza.

– A kormány a fogyasztást akarja adóztatni, miközben a munkabér utáni sápot csökkentette – mondta Radisov Máté közgazdász. – Ezért is fizetjük az unió legmagasabb, 27 százalékos áfáját és az egyre több különadót. Ennek vesztesei a rosszabbul keresők, mert a személyi jövedelemadó csökkentésével nem jártak jól, az emelkedő árak viszont őket is sújtják.

Jövőre ennyit fizethet egy négytagú család

A bruttó átlag fizetés két főre: 438 000 forint
Munkabér utáni adók és járulékok: 106 000 forint