Két kérdés Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez

Orbán Viktor miniszterelnök törvényes felhatalmazás, a kormányt és az Országgyűlést is megkerülve, pályáztatás nélkül döntött arról, hogy a Roszatom orosz energetikai vállalat két új erőműblokkot építhet Pakson. A két új blokk megépítéséről szóló megállapodásnak része egy Oroszország által Magyarországnak nyújtandó államközi hitel. A mintegy 3000 milliárd forintos nagyságrendű hitelről jelenleg csupán annyit lehet tudni, hogy harminc éves futamidőre adósítja el a magyar költségvetést.

A kormány mindeddig adós maradt a közvélemény tájékoztatásával. Ezért a következő írásbeli kérdéseket nyújtottuk be az ország államháztartásáért felelős Varga Mihálynak:

Milyen államháztartási hatással számolt az atomerőmű-építéssel összefüggő mintegy 3000 milliárd forintos hitelfelvétel megítélésekor?

Kikérte-e a kormány az Államadósság Kezelő Központ véleményét a hosszútávú hitelfelvétellel járó ügylet megkötését megelőzően? Ha igen, a kapott véleményt bocsássák rendelkezésünkre!

Várjuk a miniszter válaszát!

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes