2012. április 18. 12:29

Kétirányú kapcsolatok kelet felé

„A keleti partnerség országait nemcsak gazdaságilag, az energia beruházások terén, de szociálisan is össze kell kapcsolni” – fogalmazott Herczog Edit az EP plenáris ülésén az EU és Azerbajdzsán közötti megállapodásról szóló vitában.

Az EURONEST áprilisi ülését értékelő felszólalásában Herczog Edit kiemelte, hogy az Európai Unió és Magyarország szempontjából is lényeges határozatok születtek Bakuban, hiszen öt olyan jelentést fogadtak el, ami jelentősen közelebb hozza a feleket egymáshoz. Hatalmas előrehaladást értünk el az energetikai együttműködés terén, az európai szomszédságpolitikában, az energiabiztonsági problémák megoldásában, a Keleti Partnerség megerősödésében, és a Déli Gázfolyosó támogatása terén.

Herczog szerint az még a jövő megoldandó feladatai közé tartozik miképp kamatoztathatóak a térségben indított különféle uniós kezdeményezések, hiszen az együttműködésnek kölcsönössé és kétoldalúvá kell válnia. A képviselő emellett azt is kiemelte, hogy a lassan húsz éve tartó Hegyi-Karabahi krízisre is az EU szolgálhat megoldással, ha sikerül a régió legnagyobb békítőjeként fellépnie.