Kevesebb a gyermek Orbanisztánban

A KSH legfrissebb adatai szerint a tavalyi év első 11 hónapjában negatív rekordot ért el a születésszám. Sosem született még ilyen kevés gyermek Magyarországon. Ennyit ér az Orbán-kormány családpolitikája, ennyit ér a magát családbarátnak nevező kormány.

Nem véletlen, hogy a fiatalok egyre kevesebb gyermeket vállalnak. A megélhetés sosem volt ilyen nehéz, mint ma. A kormány minden forintot kiprésel a lakosságból: rekordmagas áfa, tranzakciós adó, telefonadó, csipszadó, útadó, sárgacsekk-adó, játékadó, közmű adó, nyugdíjadó, biztosítási adó, szociális adó. Gyengül forint, nő a szegénység, bizonytalan a jogi környezet, eltűnőben a demokrácia, kiszámíthatatlan az élet, beszámíthatatlan a kormány.

Nem csoda, hogy a szülőképes korú lakosság sosem látott nagyságrendben menekül az országból. Nem csoda, hogy a fiatalok inkább külföldön alapítanak családot, nem csoda hogy fogy a magyar.

Az Orbán-kormánnyal ellentétben az MSZP tisztában van azzal, hogy a születésszám csökkenése az egyik legégetőbb probléma ma az országban. A Mesterházy-kormány célja, hogy a külföldre menekült fiataloknak legyen kedvük hazajönni; legyen világos jövőképük, itthon tervezzenek nyugodt, kiszámítható életet és gyarapodó családot; hogy megállítsa az Orbán-kormány alatt folyamatosan csökkenő születésszámot.

Bangóné Borbély Ildikó,
elnökségi tag