Kézipoggyászok: legyenek egységes szabályok a repülőgépekre felvihető csomagokra!

Az Európai Parlament az elmúlt hónapokban három jelentésben is foglalkozott a légi utasok érdekeinek védelmével, mert egyes légitársaságok indokolatlannak tűnő korlátozó szabályokat vezettek be a fedélzetre vihető csomagokra.

„Miközben az Európai Unió egyre szigorúbb szabályokkal védi az utazók jogait, a tapasztalatok azt mutatják, hogy további területekre kell kiterjeszteni a légi utasok jogainak szabályozását. A kézipoggyászokra vonatkozó uniós szabályozás hiánya azt eredményezi, hogy a légitársaságok gyakorlata változatos, és sokszor az utasok kárára, valamint a fedélzeti vásárlások ösztönzése érdekében korlátozzák felvihető csomagok mennyiségét, úgy, hogy mindezt racionális működési vagy repülésbiztonsági okok nem támasztják alá” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita EP-képviselő az Európai Parlament csütörtök délelőtti plenáris vitája kapcsán.

Gurmai Zita szerint ez a gyakorlat a kisebb, regionális reptereket is kiszolgáltatott helyzetbe hozza a – tevékenységüket gyorsan áthelyezni képes – diszkont-légitársaságokkal szemben.

„Úgy vélem, ha a piaci viszonyok nem képesek megvédeni a fogyasztók érdekeit, akkor az Európai Uniónak kell ezt megtennie, a kézipoggyászokra vonatkozó szabályozás harmonizálásával, amely valamennyi utasnak ésszerű mennyiségű fedélzetre vihető csomagot engedélyezne, beleértve a reptéri boltokban vásárolt termékeket is. Bízom benne, hogy az Európai Unió az utas-jogokat védő előírások szigorításával hozzájárul a tisztességes utazási- és versenyfeltételek biztosításához” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mindehhez az első lépést – a jogszabálytervezet benyújtásával – az Európai Bizottságnak kell megtennie.