Népszava
2011. szeptember 08. 10:21

Ki hajt be 40 milliárdot?

Nem látszik reális elképzelésnek év végéig 40 milliárd forintot behajtania, ráadásul a többlet feladathoz külön költségvetési pénzek igénylése nélkül. Az adószakemberek véleménye egységes abban, hogy a vállalkozók részéről be ne fizetett 640 milliárd forintos áfat-artozásnak ez csak csekély hányada, ami az idei költségvetés pozícióján nem sokat javít. Matolcsy György gazdasági miniszter az EU-tól várja egy 35 százalékos luxusáfakulcs bevezetését.

Amikor Orbán Viktor kormányfő az elmúlt héten - a csak foszlányaiban létező - jövő évi költségvetési megszorítási intézkedéseinek előkészítő kommunikációs kampánya során hálátlannak minősítette a vállalkozókat, hogy a társasági adó tavalyi csökkentése ellenére jelentős az adótartozásuk, már sejteni lehetett, hogy valamilyen bejelentésre készül a miniszterelnök az adóbehajtás szigorítása érdekében. És lőn: a kormány az év végéig 40 milliárd forintot igyekszik kipréselni a vállalkozókból. Ez a szám úgy jöhetett ki - mondta lapunknak Ruszin Zsolt, hogy a tapasztalatok szerint jobb szervezéssel mintegy 7-8 százaléknyi összeget be lehet hajtani a be nem fizetett 640 milliárd forintnyi áfa-tartozásból, de hogy ez valóban sikerül-e az még a jövő zenéje. A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke utalt Zara Lászlónak a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesületének elnökének minapi szavaira, aki a NAV áfa-behajtási módszereit sekélyesnek nevezte.

Mindkettejük véleménye szerint az adóbehajtást emberi kéz érintése nélkül, csupán az adóbevallásban valóságosnak tartott számok ismeretében kellene végrehajtani. Ma a mérlegelés módszerei végeredményben titkosak, ezért - Ruszin Zsolt álláspontja szerint -, arra lenne szükség, hogy az adóhatóság világosan fektesse le, hogy milyen összeghatár felett nyújtanak be inkasszót a vállalkozók számlájára, és akkor nem lehet apelláta. A szakember ügyfeleinek tapasztalatai szerint: nem ez a helyzet. Az adószakember elmondta, hogy a tételes áfa-bevallásról egy terjedelmes javaslatot küldtek a nemzetgazdasági tárcának.

A NAV ugyanakkor a kormányzati kérést kiemelt feladatnak tekinti, ezért átcsoportosítja munkatársait az áfa adóellenőrzésre és a végrehajtásra - nyilatkozta a Népszavának Varga Árpád, a hatóság elnökhelyettese, akinek véleménye szerint az adószakértők kritikája sokszor onnan ered, hogy az ügyfeleiknél történt az ellenőrzés és a végrehajtás, amit szubjektíven ítélnek meg. (A NAV tisztában van azzal, hogy melyik cégnek ki a könyvelője.) Az ellenőrzésre kiszemeltek kiválasztása az utóbbi időben sokat fejlődött, a találatarány 80-90 százalékos a NAV-nál. Maga a kiválasztás titkos - még az elnökhelyettes sem ismeri - a számítógép 80 paraméter alapján "dobja ki" a neveket. Az kétségtelen tény, hogy aki jelentős összeget igényel vissza az nagyobb valószínűséggel kerül be az ellenőrzésre kijelöltek közé. A mostani kinnlevőségek kétharmada - az elnökhelyettes rendelkezésére álló adatok szerint - egy éven belüli, és csak a fennmaradó rész régebbi. Varga Árpádtól megtudtuk: külföldi kollégáik gyakran csodálják, hogy nálunk az adóhatóság is árverezhet, másutt ez a bíróságok jogköre.

Amíg a kormány az áfa-jövedelmekre vadászik, addig Rogán Antal és fideszes képviselőtársai törvényjavaslata alapján 2011. december 31-ig érvényesíthető adóamnesztiát élveznek a magyar adócsalók, akik külföldre mentetté a vagyonukat. Az amnesztia az offshore cégből származó osztalékot, a kamat- és más külföldi jövedelmeket érinti, ha hazautalják ezeket. A magánszemélyek a külföldről származó és a külföldön tartott jövedelmek hazautalása esetén 10 százalékos forrásadó megfizetése mellett mentesülnek a hátrányos adó- és büntetőjogi következmények alól. Vagyis az eddig a külföldről származó jövedelműket itthon eltitkolók kedvezőbb helyzetbe kerültek, mint a hazai becsületesen adózó vállalkozók, magánszemélyek.
Tegnap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter levélben kérte Algirdas Šemeta adóügyi biztost, hogy az Európai Bizottság mihamarabb tegyen javaslatot a luxuscikkek forgalmi adójának normál kulcsúnál magasabb adóztatására. Mint írta, a magyar kormány fontolóra venné egy, a hatályos adókulcsnál magasabb, 35 százalékos áfa-kulcs bevezetésének lehetőségét bizonyos termékek esetében, ha erre a Tanács közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló irányelvében foglaltak lehetőséget adnának.

B.M. / Népszava

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható: