Kiket képvisel a polgármester?

Határozati javaslat beterjesztésével próbáltunk megnyugtató megoldást nyújtani a jaminai lakosok egyik legnagyobb félelmére a pénteki közgyűlés napirendjének tárgyalása előtt.

Javaslatunk szerint az Országos Mentőszolgálattól kértük volna, hogy a vasútfelújítás ideje alatt a jaminai SZTK-nál kerüljön kihelyezésre egy mentőautó. Megdöbbentő volt látni és hallani a polgármester reakcióját, amelyben elutasításra javasolta a kezdeményezést. Sajnos a fideszes többség nem szavazta meg a javaslatunk napirendre tűzését sem, amellyel ismét figyelmen kívül hagyták a jaminai lakosok kérését. Nem először fordult elő, hogy Vantara Gyula és a várost vezető többség egy javaslat szükségességét, ésszerűségét meg sem vizsgálva utasította el azt. Látható, hogy bármely javaslat elutasításra kerül, ha az nem az ő holdudvarából származik.

A polgármester menekül a beruházás árnyoldalai elől, hiszen többször arra hivatkozott, hogy a vasútfejlesztés a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt beruházása. Ez tény, ahogy azonban az is, hogy jelenleg Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere. Polgármesterként véleményünk szerint nem teheti meg, hogy ne törődjön a békéscsabaiak problémájával, hiszen polgármesteri esküjében Békéscsabára esküdött fel. Ha ezt az esküt meg akarja tartani, mindent el kellene követnie, hogy a lakosok a legkevésbé érezzék meg a beruházás kellemetlenségeit. Sajnos már a tervezés és előkészítés során is semmibe vette az érintettek érdeklődését, hiszen a témában szervezett lakossági fórumokra sem ment el és város sem adott időben tájékoztatást a várható kellemetlenségekről, a beruházó által ezek kiküszöbölésére, megelőzésére tett lépésekről. Vajon az ünnepélyes átadáskor is háttérbe fog húzódni? Tartunk tőle, hogy akkor már nem.

A polgármesternek azt sem sikerült elérnie, hogy a helyi vállalkozások legyenek bevonva a megvalósításba, hiszen az ország más területeiről érkezik a munkások garmadája, akik ráadásul még csak nem is Békéscsabán szállnak meg. Így nem csak, hogy további munkalehetőségeket nem ad ez a beruházás a helyieknek, hanem a város boltjai és szálláshelyei is elesnek több millió forintnyi bevételtől.

A pénteki közgyűlés másik fajsúlyos témája a költségvetés vitája volt. A városvezető többség által az „évszázad költségvetéseként” beharangozott büdzsé követi a kormánypártok országos kommunikációját, miszerint mindenki, így Békéscsaba is jobban teljesít. Ezzel szemben az Orbán-kormány intézkedéseivel csak a lakosság 20%-a járt jól, a fennmaradó 80%-ot hátrányosan érintették a kormány intézkedései.

A költségvetés érdemi vitája helyett üres lózungok, tartalom nélküli kinyilatkoztatások hangzottak el. A városunk költségvetése papíron persze valóban kiegyensúlyozott, működteti az intézményeket – már amelyekhez maradt még némi köze az önkormányzatnak-, de nem látja el a kívánt mértékben az infrastruktúra fejlesztését, továbbá vállalkozásbarátnak sem nevezhető, hiszen a tavalyi drasztikus ingatlanadó emelés nehéz helyzetbe hozta és fogja hozni  a békéscsabai vállalkozásokat.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Hrabovszki György,
önkormányzati képviselő