Kis tapasz a nagy sebekre

Már több napja ismerkednek a csabaiak a Szent István tér lezárásának következményeivel. Sokan bosszankodva szemlélik, sokan a fényes jövőbe vetett hittel, remélve, hogy az új főtér egy csapásra megoldja a városunk összes problémáját.

Megkezdődött a Szent István tér arcának, a fáknak a kivágása, melyek eddig élettel töltötték meg a teret. Ez a feladat az építők és a gépek elvonulása után a jövőben a csabaiak feladata lesz majd. reméljük, hogy sikerülni fog és nem kell nap mint nap egy üres főtér lehangoló látványával szembesülni.  Nem lesz egyszerű feladat, hiszen autóval nehezebb lesz megközelíteni a főteret – a Városházát, az ott lévő bankokat, éttermeket – és parkolni sem lesz hol.

Persze épült szép új parkolóház nem messze a Szent István tértől! (Kicsit belelógva a Közgé tornatermébe, de hát a fejlődésnek ára van, ugye!?) Ide azonban nem érvényesek a városi parkoló bérletek, pedig az építésébe Békéscsaba 100 millió forinttal szállt be és több mint fél milliárd forintra vállalt kezességet. De tulajdonképpen kinek is épült ez a parkoló a békéscsabaiak pénzén? Jogosan tehetjük fel a kérdést, hiszen az új parkolóházból egyenes átjárást biztosítottak a mellette lévő áruházba.

Mivel a parkolóházban nincsenek kedvezmények a helyi lakosoknak és az új tér környékéről is eltűntek a parkolók, joggal gondolhatnánk, hogy majd tömegközlekedés segítségével lehet megközelíteni a városközpontot. A buszok azonban nagy ívben kerülik el a teret. Helyette - a városvezetés ötlete nyomán – az Élővíz-csatorna környezetét szennyezik. Persze lehet arra hivatkozni, hogy egy kis séta még nem ártott meg senkinek! Aki azonban ilyet mond, az elfeledkezik azokról az idősekről és betegekről, akiknek már néhány lépésnyi séta is komoly megterhelést jelent.

A megváltozott menetrend és közlekedési útvonalak azonban nem csak a főtérre igyekvőket érintik hátrányosan. Egyes városrészekből körülményesen közelíthető meg a kórház, az iskolacentrum, illetve a szarvasi úti kereskedelmi területek. Az új menetrend készítői sajnos megfeledkeztek a reggel munkába és iskolába indulókról, a délutáni csúcsforgalomban hazaindulókról. Ezekben az időszakokban ugyanis ritkák a belvárost, a Lencsésit és Jaminát összekötő járatok. Az új menetrend ezért „csak” azoknak okoz bosszúságot, akik el szeretnének jutni a munkahelyükre, iskolába, vagy a kórházba. Vagyis a tömegközlekedés használóinak, akik nem akarnak mást, csak élni mindennapi életüket.

Bármennyire is szép lesz a városunk főtere – mert azért reméljük az lesz! – a szépsége csak apró tapasz marad, ha a fenti problémák nem kerülnek megoldásra! Talán lassan eljöhetne már az ideje, hogy a „Vantara-életmű” építése helyett a munkahelyteremtés kerüljön a városvezetés gondolkodásának középpontjába.

Miklós Attila,
békéscsabai elnök