2012. július 18. 12:39

Kismamák kispénze

Az Orbán-kormány úgy számolt, hogy mintegy 80 ezer minimálbéres kismamának járó GYED csaknem havi 9000 forinttal csökken január 1-jétől.

Pontosan tudták tehát, hogy az alacsony jövedelműek az adójóváírás megszüntetésével rosszul fognak járni, szükség lesz a kompenzációra. Tudták, mégsem gondoskodtak arról, hogy minden rászoruló idejében megkapja jogos járandóságát. Erre utal, hogy eddig mindössze 19 ezer kismama kapja meg a családi kasszából hiányzó pénzt.

Szavakban erősnek, tettekben azonban ezúttal is gyengének mutatkozik a kormány. Igaz most nem a haveroknak kiosztható milliárdokról van szó, csak a kisemberek fillérjeiről. Állították, hogy senki sem jár rosszabbul, ha mégis, akkor majd gondoskodnak a vesztesekről. Okkal feltételezhetjük, hogy komoly szándék sohasem volt a kieső jövedelem pótlására.

Olyan bonyolulttá tették az igénylés szabályait, hogy azon nemhogy a kismamák, de még a szakértők sem igazodnak el. Arra számítottak, hogy úgyis megunják a hiábavaló levelezgetéseket, hivatalba járást. Otthon maradnak "oszt jó napot!". A gyesen lévő édesanyáktól hovatovább már nemcsak a pénzüket, de az életkedvüket is elvették.

Az MSZP felszólítja Szócska Miklóst, az egészségügyért felelős államtitkárt, hogy mielőbb tetesse rendbe a nyilvántartást, egyszerűsítsék az igényléssel összefüggő eljárást és haladéktalanul fizessék ki a kismamáknak járó elmaradást. Ne szónokoljanak, hanem szolgáltassanak. Családbarát módon.

Bangóné Borbély Ildikó,
az MSZP elnökségi tagja