Népszava
2012. január 19. 11:30

Kiszorítják az ellenzéket

Budapest összes fontos közterületét, gyakorlatilag az egész belvárost lefoglalta a kormány a március 15-i ünnepségek idejére, így az ellenzék kiszorul az utcáról; ráadásul a kormány jelezte, a következő két évben is ezt szeretné. A BRFK a "Milla" bejelentését sem vette tudomásul a hagyományos helyszínre, a Szabad sajtó útra, az Erzsébet hídi fővárosi megemlékezés miatt. A civil szervezet a Blaha Lujza térre menne, ám a főváros oda szintén foglalási kérelmet jelentett be.

Nem vette tudomásul az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS, Milla) nevű Facebook-csoport tüntetési bejelentését március 15-re a Szabad sajtó útjára a BRFK; a fővárosi önkormányzat ugyanis egész napra lefoglalta a szomszédos Erzsébet hidat. Mivel arra az időre - egy nehezen értelmezhető, a fővárosi önkormányzat és a főpolgármesteri hivatal közötti közterület-használati szerződés miatt - magánterületnek minősül a terület, ott a BRFK szerint "gyülekezési jog nem gyakorolható".

Emiatt a rendőrség "nem rendelkezik hatáskörrel a rendezvény elbírálására" - írták. A civil szervezet szerint a TASZ jogászai már írják a fellebbezést, ugyanakkor "a biztonság kedvéért" új helyszínre, a Blaha Lujza térre is megtették a bejelentést - noha a főváros már ezt a területet is "lefoglalta" a nemzeti ünnepségekre.

Ugyan a főpolgármesteri hivatal tegnap közleményben jelezte, "nem kívánják megakadályozni" a szervezet eddig hagyományosan a Szabad sajtó útján tartott demonstrációját és készek egyeztetni, a rendőrség döntése után várhatóan nem érdekük megállapodni.

A főváros az Erzsébet híd "teljes területére" jelentette be "az 1848-as forradalom emlékére rendezett" ünnepség megtartását, a lapunkhoz is eljutott kérelem alapján az a Szabad sajtó út - Pesti alsó rakpart szakaszára is vonatkozik. A környéken négy másik demonstráció is lesz, ám azt továbbra sem tudni, milyen szervezetek képviseletében.

A civilek nem csak a Szabad sajtó útjáról szorulnak ki: a kormány vátratlanul ugyanis Budapest összes fontos közterületére bejelentette foglalását "nemzeti megemlékezés megtartása céljából": a teljesség igénye nélkül a Széchenyi rakpart, a Kossuth tér és a környező utcák, a Múzeum körút környéke, és bár az Astoria nem - mint a fideszes nagygyűlések ismert terepe -, a Kálvin tér környéke, a Bajcsy-Zsilinszky út, a Ferenciek tere, a Szabad sajtó út, a teljes Erzsébet híd, a Döbrentei tér és a Horváth kert teljes területe, a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotájának környéke is belekerült a foglalási körbe. Ezzel a kormány bebiztosította magát.

A területek használatát egyébként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérte - pontosabban a levél szerint Deutsch-Für Ágnes főosztályvezető-helyettes - Budapest városfejlesztési és városképvédelmi bizottságának elnökétől, Ughy Attilától. Ráadásul -mint írták -, nem csak a mostani, hanem a következő két év valamennyi nemzeti ünnepére. "A nemzeti rendezvények sajátossága, hogy minden évben ugyanabban az időben kerülnek megrendezésre, ezért kérjük, hogy amennyiben lehetséges, a 2013. és 2014. évre is tekintsék őket irányadónak" - indokolták. A kérvényben egy szó sincs programokról, csak az derül ki, hogy a kormánynak a helyszínek kellenek. Mindezt a főváros illetékes bizottságának fideszes tagjai tegnap délután meg is szavazták.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MTV-ben kedden arról beszélt, hogy pártként "erősek", de kitérő választ adott arra, tartanak-e a Fidesz nevében gyűlést az ünnepen. Múlt héten viszont Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke azt mondta: március 15-én lesz az az erődemonstráció, amellyel a párt saját tagságának is megmutatná: képes százezres nagyságrendben is mozgósítani.
Tavaly október 23-án már volt gond a testületfoglalással; akkor a kormány rászervezett az EMS tüntetésére - a közeli Astoriához -, de Orbán Viktor komrányfő brüsszeli utazása miatt végül az egész fideszes rendezvényt lefújták. Nem találtak ugyanis mást, aki beszédet tartott volna.

B. L. N. / Népszava