MTI/mszp.hu
2012. március 08. 19:20

Kivéreztetik a salgótarjáni megyei kórházat

Ha megvalósul a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház szakmai szerkezetének és ellátási területének átalakítása, akkor a kórház és a betegek helyzete egyaránt tarthatatlanná válik - mondta csütörtökön Boldvai László országgyűlési képviselő, aki konzultációra hívja Nógrád megye fideszes képviselőit.

"Nem lesz itt központilag kimondott, elrendelt kórházbezárás" - fogalmazott; "kivéreztetés van két ágon", mert nem lesz pénz, havi bevétel arra, hogy a kórház jelenlegi szerkezetét fenntartsák - mondta az ellenzéki politikus annak kapcsán, hogy ismertté vált, milyen, májustól érvényes átalakításokról döntött a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a megyei kórházat érintően.

Boldvai László szerint a megyei kórház a döntés nyomán városi kórházi szintű ellátási rendszer biztosítására lesz képes. Felhívta a figyelmet arra, hogy látszólag nem nyúlnak a szerkezethez, de egyes osztályokat visszaminősítenek. Példaként említette, hogy a traumatológiai osztályon életmentő műtéteket képesek végezni, a "kettesről egyesre" minősítés után viszont, sarkítva, "csak kéz- és lábtörés gipszelésére ad lehetőséget a protokoll".

A politikus a másik súlyos gondot az ellátási terület csökkentésében látja, mert a korábbi, 200-220 ezer helyett bizonyos esetekben 60 ezer emberre szűkül a terület. A jelentős esetszám-csökkenéssel a kórház bevételei drasztikusan csökkennek, jelenlegi, havi 30 milliós vesztesége megháromszorozódna, és ezzel végül fenntarthatatlanná válna - tette hozzá.

Boldvai László végiggondolatlannak minősítette a GYEMSZI elképzelését. Példaként említette, hogy a pásztói kistérségben élők belgyógyászatilag már a nehezebben megközelíthető gyöngyösi kórházhoz tartoznak, de a hasi tükrözés Salgótarjánban érhető el. Így előfordulhat, hogy valaki elmegy Gyöngyösre, onnan Salgótarjánba szállítják, majd vissza Gyöngyösre.

A képviselő a közeljövőben konzultációra hívja a megye fideszes országgyűlési képviselőit, és arra kéri őket, akadályozzák meg az elképzelés végrehajtását.