2012. március 29. 15:54

Komáromi üzemlátogatás

Az elmúlt 3 napban Magyarországon tartózkodott a moldáviai parlament magyar baráti tagozatának küldöttsége.

Tegnap Gőgös Zoltán meghívására, aki a magyar országgyűlés Moldáv baráti tagozatának elnöke Szakmai programon vettek részt Komáromban a SOLUM Rt-nél és Neszmélyben a Szőllősi családi pincészetben. Az üzemlátogatáson, amelyen részt vett Moldávia nagykövete is, két olyan területtel ismerkedhettek meg a vendégek, akik a korábbi kormányzati ciklus támogatáspolitikájának köszönhetően átlagon felüli fejlesztéseket hajtottak végre.

A SOLUM Rt-ben 6 hektárra jut egy foglalkoztatott, amit úgy sikerült elérni, hogy a megtermelt alapanyagokat (burgonya, tej) feldolgozzák, és késztermékként hozzák forgalomba. A Szőllősi családi pincészet amellett, hogy kitűnő versenygyőztes borokat állít elő, a fejlesztéseknek köszönhetően vendéglátással is foglalkozik.

A vendégek, akik egy olyan országból érkeztek, ahol a nemzeti össztermék 36 százalékát a mezőgazdaság adja, a 12. legnagyobb szőlőtermelők, nagy érdeklődéssel hallgatták borászati szakértők, gépforgalmazók előadásait.

A megtekintett, világszínvonalat képviselő burgonyaválogató és a saját tejet feldolgozó üzem azt bizonyítja, hogy van lehetőség tovább lépni az alapanyag-termelő mezőgazdaságból.

A találkozó végén a két ország képviselői abban állapodtak meg, hogy folytatják az együttműködést, és segítik az országok vállalkozóit a közös beruházásokban.

A magyar parlament ahogy eddig is tette, a továbbiakban is minden segítséget megad abban, hogy Moldávia sikeres utat járjon be az Európai Unióval folytatott, a csatlakozást előkészítő tárgyalásokon.

Gőgös Zoltán,
az országgyűlés Moldáv baráti tagozatának elnöke