2012. július 05. 13:06

Konferencia a Fenntartható Fejlődésről: Rio+20

Hatalmas várakozások előzték meg a 2012 júniusában, Rio de Janeiroban, az ENSZ által szervezett konferenciát a fenntartható fejlődésről. A konferencia címe, Rio+20, amely 20 évvel az első Föld-csúcs után hozza össze az állam-és kormányfőket, hogy a zöld gazdaságról értekezzenek.

2012. július 5-én az Európai Parlament plenáris ülésén foglalkozott a konferencia eredményeivel. „Nincs okunk túlzott optimizmusra a Rio+20 konferencia végkimenetelének értékelésekor.”-kezdte felszólalását Dr. Gurmai Zita az MSZP Európai Parlamenti képviselője.

A Képviselőaszony kiemelte, hogy a gazdasági válság következtében hozott szigorú intézkedések mellett, figyelmet kell fordítani az emberi jogok területén kialakult válságra, valamint az ambiciózus környezetvédelmi politikára is.

„Figyelemre méltó, hogy a záródokumentum foglalkozik a zöld gazdaság fontosságával és kihangsúlyoz olyan fontos témákat, mint a társadalmi nemek közötti egyenlőség és a társadalmi részvétel előmozdítása.”-tette hozzá Gurmai Zita.

„Mindent összevetve azonban kétségbeejtően kevés a valódi eredmény. Különösen azt hiányolom, hogy a célkitűzések végrehajtására semmiféle időkeretet nem határoztak meg.”-jegyezte meg a politikus. Majd hozzátette, hogy a záródokumentumban alig esik szó olyan fontos témákról, mint a zöld-és szociálisan befogadó gazdaság és fejlődés. Ami pedig szintén sajnálatos a képviselő szerint, hogy a résztvevő államok annak ellenére, hogy elismerték a reprodukciós egészség beépítésének fontosságát a nemzeti stratégiákba, a záródokumentum nem tartalmazza a reprodukciós jogokat.

„Röviden összefoglalva tehát korlátozott siker, több mint 700 kötelezettségvállalás, azonban konkrét cselekvési terv nélkül.”-zárta mondanivalóját Dr. Gurmai Zita.