2011. október 20. 12:22

Konzultáció a józan ész nevében

„Ha most tükörbe néznének és lenne önkritikájuk, akkor látnák, hogy amit a rendszerváltás során le akartak győzni és el akartak érni, annak pontosan az ellenkezőjét művelik.” Egy mondat, amit az MSZP Békéscsabai Szervezete által felállított „Józan Ész Asztalán” helyeztek el az Orbán-kormány politikája ellen tiltakozók. A hatalommal szembeni elégedetlenséget jelzi, hogy ezrével gyűlnek a tiltakozó aláírások az Andrássy úton felállított üzenődobozban.

Békéscsaba lakóinak nagy része szerint a Fidesz ígéreteiből szinte semmi nem valósult meg. A többség a növekvő üzemanyag- és élelmiszerárak, az igazságtalan adórendszer, az oktatás átalakítása, a visszamenőleges hatályú törvénykezés és a médiatörvény miatt fejezte ki felháborodását. Ezek ellen az MSZP többször tiltakozott.

Legtöbben persze a létbizonytalanság miatti elkeseredésüknek adtak hangot. Orbán Viktor azt ígérte, olyan gazdaságpolitikát és olyan adórendszert fog bevezetni, amely több pénzt hagy az embereknél. A többség azonban ezt nem így érzi. Aggódnak a nyugdíjuk miatt, s csak remélik, a kormány ”nem fogja elvenni” tőlük. Ez a félelem erősödik, mióta kiderült: a kormány a reál-nyugdíjemelés megszüntetését is tervezi.

Az aláírók félnek a munkahelyük elvesztésétől is. Tartanak attól, hogy ha ez megtörténik, nem tudnak visszatérni a munkaerő-piacra. Nemhogy egymillió, de egy új munkahelyet sem látnak, holott azzal is bőven beérnék…

A józan ész nevében folytatott konzultációnk során a csabai emberek elmondták, hogy a városnak munkahelyteremtő beruházásokra lenne szüksége, nem pedig Agóra-típusú és belváros-rehabilitációs luxusberuházásokra. Fontosnak tartják a városi felsőoktatás megőrzését. Az elvándorlással kapcsolatban többen kifogásolták, hogy a városvezetés nem tesz semmit a megállítása érdekében.

A közállapotokat mutatja, hogy az üzenetek többségében a „félelem”, az „önkény” és „a demokrácia lebontása” kifejezések vannak túlsúlyban. Ezek épp ellentétesek a Fidesz által hangoztatott siker, remény, biztonság szavakkal. Ebből következik, hogy szép szavak helyett az emberek olyan kormányt akarnak, amely nem semmizi ki a hátrányos helyzetűeket, és amely miatt nem kell attól rettegni, hogy mely szerzett jogukat fogja legközelebb elvonni.

Az MSZP Békéscsabai Szervezete továbbra is azon fog dolgozni, hogy ezek a vélemények eljussanak a hatalomhoz, hogy a kormány ne csak a saját konzultációiból tájékozódhasson.

Az MSZP Békéscsabai Szervezete és a Józan Ész Asztalának üzenetküldői nevében:

Miklós Attila,
elnök