Belföld
2012. december 19. 15:55

Kormányzati játék a társadalommal!

Dr. Veres János, megyei elnök napirend előtti felszólalásban kért szót a mai Megyei Közgyűlésen, hogy a társadalom széles köreit felkavaró felsőoktatással kapcsolatosan ismertesse az MSZP megyei frakciójának álláspontját.

Hangsúlyosan három kérdéskört emelt ki a képviselő:

1. A kialakult helyzetben mindenfajta további döntésnél figyelemmel kell lenni arra, hogy a jövendő generációk azon tagjai, akik felsőfokú tanulmányokat kívánnak folytatni, megtehessék ezen szándékukat. Függetlenül attól, hogy az ország mely részén, mely településén élnek, és függetlenül attól, hogy a család anyagi helyzete milyen.

Ha az eredetileg beharangozott átalakítási szándékok megvalósulnak, esélye nem lenne a megyében sok gyereknek arra, hogy felsőfokú tanulmányokat folytathasson.

2. Semmilyen módon nem értünk egyet azzal, hogy a hallgatókat röghöz kívánja kötni a kormány.  – jelentette ki a képviselő.

Ez lehet hallgatói szerződés, lehet bármilyen más olyan forma, amely kötelezővé teszi azt, hogy a hallgatók életük során a későbbiekben akármilyen összeget fizessenek, akármilyen jogcímen. Maga a röghöz kötés intézménye, hogy ne mozdulhassanak el, ne mehessenek külföldre, ne dolgozhassanak bárhol, ahol munkahelyet találnak, ez egy meglehetősen rossz gondolkodás ebben az időszakban, ami a válság után az EU-ban jellemző. Sokan nem találnak maguknak megfelelő munkahelyet, nem korlátozni, hanem mindenkinek szélesíteni kellene a mozgásterét.

3. Mi lesz a Nyíregyházi Főiskola sorsa? A meghirdetett kormányzati információk semmilyen módon nem garantálják azt, hogy Nyíregyházán az önálló felsőfokú képzés továbbra is biztosított legyen. Veres János felszólította a kormánypárti politikusokat, a megyei közgyűlés vezetőit is arra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a Nyíregyházi Főiskola önállósága továbbra is biztosított legyen, és emellett személyes együttműködését is felajánlotta.

Azért hozom ezt szóba, - mondta a közgyűlésen, - mert a parlament által hétfőn elfogadott módosítás, ebben a kérdéskörben, melyet megszavazott a kormánypárti többség, egy későbbi időpontban a miniszter számára lehetővé tett keretszám meghatározást alkalmaz. Ha ez a keretszám meghatározás úgy sikerül, amely szakonként és intézményenként kell, megtörténjen az elfogadott törvénymódosítás szerint, akkor nem biztos, hogy a Nyíregyházi Főiskola további működésének a feltételei biztosítottak lesznek. Meg vagyok győződve, hogy egy nagyon erőteljes lobbi tevékenység eredményezheti azt, hogy itt született gyermekeink, itt élő családjaink gyermekei megfelelőképpen tudjanak az ingyenes felsőoktatásban részt venni illetve, hogy Nyíregyházán a felsőoktatási képzés továbbra is önállóan biztosított legyen.

Veres János a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján ismertette az akkor még néhány perce ismert híreket, miszerint Giró-Szász András bejelentette "a felsőfokú oktatásban az államilag finanszírozott hallgatók száma nem lehet kevesebb 55.000-nél".

Nyilvánvalóan rossz bejelentés, - méltatta az információt a politikus, mert ha összesen 55.000 hallgatót finanszíroznak, évfolyamonként és szakonként hányat finanszíroznak?

Az új évfolyamon induló államilag finanszírozott hallgatói létszámot gondolták 55.000-nek? A mi időszakunkban, az „átkos 8 évben”, amire mindig hivatkoznak, ettől több volt a felsőfokú államilag finanszírozott hallgatói létszám. Számunkra nagyon nem mindegy, hogy ez a bejelentés, hogyan érinti a nyíregyházi keretszámot.  – hangsúlyozta.

Amit elfogadott a parlament hétfőn, az a törvénymódosítás azt írja elő, hogy az illetékes miniszter, különböző paraméterek figyelembe vételével, de szakonként és intézményenként határozza meg az államilag finanszírozott keretszámot. Azaz engem nem nyugtat meg Giró-Szász András 55.000-es bejelentése, mert ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy a Nyíregyházán jelenleg folyó felsőfokú képzési irányok fognak-e kapni államilag finanszírozott keretszámot, és ha igen, akkor a jelenlegihez képest mennyit? – folytatta.

A kormány játszik a társadalommal, játszik az érintettekkel. Játszik azokkal, akiknek most kell eldönteni, hogy február végéig hová adják be a jelentkezésüket, mely intézmény, mely szakára. Olyan jelentkezés nincs, hogy  főiskolára vagy egyetemre jelentkezek, meg kell jelölniük a felvételizőknek, hogy hova, milyen szakra, és ahhoz ismerniük kell az állam által felállított tényeket!

Csak olyan intézkedést tudunk elfogadni, amely biztosítja továbbra is, hogy a megyében élő és tanuló középfokú végzettséget szerző diákok továbbtanulási lehetősége ne csorbuljon. Az MSZP szolidáris mindazokkal, akik sérelmet érezve továbbtanulási lehetőségeinkben a kormány szándékai ellen tiltakoznak.