MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2016. szeptember 12. 20:35

Korrupt és magyarellenes a kormány politikája - Országgyűlés

Letelepedési kötvények, keresztényüldözés, tanévkezdés, elmaradó műtétek - ülésezett a parlament.

Korrupt és magyarellenes a kormány politikája

4 millióan élnek a létminimum alatt az országban, miközben a miniszterelnök nem a valóságnak megfelelő beszámolót ad az ország állapotáról. A Fidesz olyan társadalompolitikát folytat, ami csak a kiválasztottaknak, a barátaiknak jó: nekik kedvez az adórendszer, a támogatási rendszer és ők azok, akik az EU-támogatásokkal is jól járnak.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője a Parlamentben, Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva korruptnak és magyarellenesnek minősítette a kormány politikáját, és úgy fogalmazott: sem a magyar népszavazás, sem a külön utas politika nem oldja meg a menekültválságot.

A magyar közoktatás színvonala 2010-ben jobb volt

Hiller István szerint 2010-ben jobb volt a közoktatás színvonala, mint jelenleg, hat évvel a kormányváltás után. A kabinet szerinte megvalósíthatatlan elképzelésekkel kísérleteznek, káoszt és felfordulást hoztak, az oktatás pedig csak a pedagógusok állhatatos munkája miatt működik. A politikus az alsó tagozatosok terheinek csökkentésére szólította fel az oktatási döntéshozókat, de bűnnek nevezte a szakközépiskolák szétverését is, amelynek szerinte egyetlen célja, hogy korlátozzák a bejutást a felsőoktatásba.

Mikor fejezik be a haverok zsebét kitömő migránsok betelepítését?

Demeter Márta azt kérdezte, hogyan kampányolnak a külföldiek ellen, amikor kifejezetten betelepítés-párti a Fidesz, amelyik saját maga szervezi a betelepítéseket, ebből pedig a Fidesz közeli offshore cégek százmilliárdos bevételre tesznek szert. Szerinte eddig 16 ezer külföldi előtt nyitották szélesre Magyarország és az unió kapuját jó pénzért, a letelepítési államkötvények révén. Ide csak az jöhet, aki a haverok cégeinek fizet? - kérdezte, majd megjegyezte: elítélt bűnözőket is rászabadítottak az országra. Közölte: törvényjavaslatot nyújtottak be a fideszes betelepítések felszámolására, a közvetítő offshore cégek nyilvános elszámoltatására, a haszon megadóztatására. Kíváncsi volt arra, hogy a kormány támogatja-e a javaslatot?

Műtétek maradnak el, de a kampányra milliárdok mennek

Szakács László azt kifogásolta, hogy csőd közeli helyzetben vannak kórházak, dolgozóik pedig elvándorolnak, miközben az általa értelmetlennek tartott népszavazás kampányára szerinte 8 milliárd forintot költ az állam.

Azt kérdezte: a kampány miatt mennyi műtét marad el 2016-ban. Mit tesznek a gyermekek ellátásáért és azért, hogy a szakemberek ne menjenek el?

Totális fejetlenség a szakképzésben

Kiss László "totális fejetlenségnek" minősítette a szakgimnáziumok kialakítását. Bírálta a közismereti tárgyak számának csökkentését, ami megnehezíti a fiatalok pályaképének kialakítását. Előttük elzárják a továbbtanulás lehetőségét - jelentette ki. Vannak-e az új kerettantervhez illeszkedő tankönyvek? - kérdezte.

Ad-e segítséget a Kormány a jégkárt szenvedett települések lakóinak?

Tukacs István arról érdeklődött a Belügyminisztériumnál, hogy nyújtanak-e azoknak az embereknek segítséget, akiknek háza megsérült a júniusi szabolcsi jégesőben, és a mai napig nem állították helyre, mert nincs rá pénzük. A képviselő kérte, ne a vis maiorról beszéljen az államtitkár, hanem arról, van-e szándék arra, hogy a még mindig fóliával borított házak tulajdonosai segítséget kapjanak.

Mennyit költ a kormány a népszavazási kampányra?

Az azonnali kérdések sorát nyitó Harangozó Tamás azt kérdezte, hogy mennyit költ a kormány augusztus 14. és október 2. között a kvótareferendum kampányára.

Magyarországon hol és hogyan üldözik a keresztényeket?

Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, hogy közel egymilliárd forintos büdzsével áll fel a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság, miközben Bayer Zsolt újságíró "egy demens vénembernek" nevezte Ferenc pápát, Orbán Viktor Facebook-oldalán még mindig nem moderálták azokat a hozzászólásokat, amelyek gyalázzák az egyházfőt.

A kérdés másik feltevője, Kiss László azt mondta, a kormány egyszerűbben is tudna tenni a keresztényekért, például ha Keresztényüldözés elleni helyettes államtitkárság felállítása helyett nem tüntetik ki a "keresztényellenes" Bayer Zsoltot, vagy nem a "gyűlölet Magyarországát építenék" hónapok óta.