Közeleg a világ legjelentősebb kereskedelmi megállapodásának aláírása

„Másfél éven belül aláírhatják azt a kereskedelmi és befektetési egyezményt, amely gyakorlatilag egybenyitja az EU 500 milliós és az Amerikai Egyesült Államok 300 milliós piacát” – kommentálta Herczog Edit a Transzatlanti Együttműködési Hálózat éves washingtoni programján elhangzottakat.

A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetői Partnerség elnevezésű egyezmény tető alá hozását szorgalmazó, a múlt héten újrakezdett EU-USA tárgyalások voltak a Transzatlanti Hét fókuszában Washingtonban. Az Európai Parlament delegációjában dolgozó Herczog Edit szerint a több mint 20 területet érintő megállapodás minden bizonnyal a kelet-európai rendszerváltások és a nagy bővítési hullám óta a legjelentősebb változást hozza majd az EU-nak, hiszen már most is napi 2 milliárd euró értékben kereskedik egymással a két régió. A jövőben azonban ezt vámok és egyéb adminisztratív nehézségek nélkül tehetik meg a gazdasági szereplők a teljes, 800 milliós piacon, ezzel a világ egyik legdinamikusabban növekvő és leginkább versenyképes gazdasági térségét hozzuk létre, hiszen ez a lépés önmagában 1%-nyi hozzáadott növekedést hozhat mindkét félnek. A képviselő szerint az Európai Parlament és a Kongresszus képviselőit, a közigazgatás és az ipar szereplőit egy asztalhoz ültető a Transzatlanti Együttműködési Hálózatnak nagyon jelentős szerepe volt a folyamat felgyorsításában.

Az egyezmény a vegyiparra gyakorolt hatásáról szóló vitában Herczog elmondta, hogy ma átlagosan 3%-os a vám a kémiai termékekre, ami éves szinten másfél milliárd euró terhet jelent. „Amellett, hogy az egyezménytől ezen iparágban is fellendülés várható, nagyon fontos a kölcsönös elismerés jegyében a kémiai biztonság és a fogyasztóvédelem terén tiszteletben tartsuk egymás igényeit és megosszuk ismereteinket”- fogalmazott Herczog, aki szerint fogyasztó biztonság területén nem tehetünk engedményeket.