MTI/mszp.hu | parlament
2014. június 10. 17:22

KÖZGÉP-adó

KÖZGÉP-adó, gyermekéhezés, a szegénység és az egyenlőtlenségek csökkentése, vidéki munkahelyek megőrzése és folyamatos létszámleépítés. Ülésezett a parlament.

Igazságos-e, hogy a KÖZGÉP és társai ugyanolyan arányban járulnak hozzá a közterhekhez, mint egy túlórázó kórházi ápoló, áruházi eladó, vagy kisvállalkozó, miközben az előnyöket nem ugyanolyan arányban élvezik? Az MSZP szerint nem: ez sem nem igazságos, sem nem méltányos – fejtette ki napirend előtti felszólalásában június 10-én Tóbiás József, aki az MSZP frakció megbízott vezetőjeként a KÖZGÉP-adó javaslatának ismertetésével debütált a az országgyűlés plénuma előtt.

Miért nem prioritás a kormánynak a gyermekéhezés megszüntetése?

Kunhalmi Ágnes szerint több százezer gyermek nem jut megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz, éhezik, ez pedig hatással van egészségi állapotára, szellemi fejlődésére. Hozzátette: az adatok jól mutatják a kormány tehetetlenségét ezen a területen, a gyermekes családok csaknem felénél fordult elő az elmúlt egy évben Magyarországon, hogy nem tudták a szükséges élelmiszereket megvenni.

Mit kíván tenni a szegénység és az egyenlőtlenség csökkentése érdekében a kormány?

Korózs Lajos azt kérdezte, mit kíván tenni a kormány a szegénység és az egyenlőtlenség csökkentése érdekében. Idézte a Habitat Magyarország felmérését, miszerint 170 ezer gyermek él olyan lakásban, ahol nincs vécé, közel 200 ezer él olyanban, ahol nincs áram. Sem párttagkönyvvel, sem ráolvasással nem lehet a szegénységet csökkenteni - fogalmazott.

Hogyan kívánják megőrizni a vidéki munkahelyeket?

Harangozó Gábor arról kérdezte a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy hogyan kívánják megőrizni a vidéki munkahelyeket. Értékelése szerint a földek jelentős része nagybirtokokba összpontosul, amelyeken iparszerű termelést folytatnak, a falvakban pedig nincs miből megélni. Úgy vélte: ösztönzőket kell hozni, hogy több embert foglalkoztassanak a földeken, a meglévő munkahelyek se vesszenek el.

Folyamatosak a létszámleépítések

Gúr Nándor arról beszélt: folyamatos létszámcsökkentések zajlanak az országok az állami fenntartású és azon kívüli cégeknél. Előbbiek közül kiemelte a Magyar Postát, és azt mondta: 446 embert bocsátottak el az első negyedévben, nem csoportos leépítéssel. Érthetetlen miért, az állam miért nem gondoskodik azokról, akiktől meg kíván válni. Azt kérdezte, kivel töltik fel az állományt, leszerelt katonákkal?

Mit terveznek az iskolai papírgyűjtés megőrzése érdekében?

Heringes Anita arról beszélt: az iskolai papírgyűjtési akciók ellehetetlenítését eredményezi az új hulladékgyűjtési törvény. A politikus azt kérdezte: mit terveznek és mikor annak érdekében, hogy az iskolai papírgyűjtés fennmaradjon.

Bangóné Borbély Ildikó: Újabb adókedvezmény kiterjesztés vagy elírás?