mszp.hu | Belföld | Jamina közlekedés
2014. február 06. 12:04

Közlekedési káosz lehet Jaminában

A pénteki közgyűlés „Tájékoztatás Békéscsaba forgalmi rendjének változásáról” elnevezésű napirendi pontjánál vártuk, hogy a városvezetés bővebb tájékoztatást fog nyújtani a vasútfelújítás miatt várható közlekedési változásokról. Sajnos a tájékoztatás elmaradt. Az idő azonban sürget, hiszen a korlátozás közel 16 ezer jaminai lakost érint.

Február végére le fogják bontani az orosházi úti felüljárót és a tervezett egérút a Gyár utca, Kereki út közel sincs abban az állapotban, hogy elbírja a megnövekedett forgalmat. A polgármester elmondása szerint az időjárás okozta kellemetlenségek miatt egyelőre nem is lesz. Még ebben az évben a szerdahelyi úti vasúti átjárót is le fogják zárni, tehát a Kolozsvári-Sziklai utca terheltsége is növekedni fog. A Sziklai utcán is egy vasúti átjáró nehezíti a közlekedést, ahol az óránként 3 vonat elhaladása miatt egy 1 órában csak átlagosan 42 percen keresztül van nyitva a sorompó. A reggeli és a délutáni csúcs idején már ez is dugókhoz vezet, pedig jelen pillanatban csak a jaminai autósok és kerékpárosok kb. 30%-ka közlekedik ezen az útszakaszon. Ha lezárják az orosházi úti felüljárót és a szerdahelyi utcai átkelőt, akkor sokkal több jaminai próbál majd meg ezen az úton bejutni a belvárosba ami még a mellékutcákban is dugókhoz fog vezetni.

A probléma enyhítésére megoldási javaslattal érkeztünk a Közgyűlés pénteki ülésére. Indítványoztuk, hogy a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején vonatpótló autóbuszok szállítsák az utasokat az érintett területen, amelynek következtében csak óránként egyszer lenne leengedve a sorompó. Érthetetlen volt számunkra, hogy a városvezetés nem állt egy ésszerű javaslat mellé, pedig a közlekedési káoszt minden lehetséges eszközzel meg kell próbálni megelőzni.

Az adósságátvállalással kapcsolatban, jó hírként értékeljük, hogy a város megszabadul az adósságától, ami könnyebbé fogja tenni az elkövetkező évek költségvetésének tervezését. Azonban arról ne feledkezzünk meg, hogy az államhoz átkerült adósságot végső soron a lakosság fogja kiegyenlíteni. Emlékeztetni szeretnénk mindenkit, hogy Békéscsaba adóssága Vantara Gyula idején az ötszörösére nőtt és az új beruházások nem jártak új munkahelyekkel és új bevételi forrásokkal a város költségvetése számára.

Az MSZP Békéscsabai Szervezetének nevében:

Hrabovszki György
önkormányzati képviselő