Közmunkások leépítése: ne havi egymillióba kerülő tanácsadókat alkalmazzanak!

A közmunkából a kiutat nem a havonta és fejenként egymillió forintba kerülő tanácsadók hálózata fogja megmutatni, de még csak nem is a közmunkára jogosultak körének szűkítése.

A Nemzetgazdasági Minisztérium erre vonatkozó javaslata embertelen és pazarló, mivel tízezreket foszt meg még a nyomorúságos havi 50 ezer forintos fizetésüktől is, miközben a százfős megyei és 174 fős járási tanácsadói hálózat csak egy újabb fideszes kifizetőhely lesz, amin keresztül évente 3,5 milliárd forintot adnak majd az oda beültetett kiválasztottaknak.

Az, amit az urizáló fideszes elit most a közmunkásokkal tervez, még tovább mélyíti a szociális válságot Magyarországon.

A közmunkásoknak valódi tudást adó szakképzésre, a munkahelyeknek pedig a versenyszférába visszatérők alkalmazását segítő támogatási rendszerre volna szükségük. Ezzel mindenki nyerne, hisz a gazdaságban csökkenne a munkaerőhiány, az emberek pedig valódi, megélhetést nyújtó fizetést kaphatnának. A 2018-as kormányváltás után mindenki megkapja ezt az esélyt.

Gúr Nándor
az MSZP alelnöke