Belföld, Külföld | nők elleni erőszak
2013. február 07. 09:43

Közös fellépés kell a nőkkel szembeni erőszak ellen

Közös politikai akarat és konkrét lépések kellenek a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak megszüntetéséhez.

Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 2013. márciusi, 57. ülésszaka a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak megszüntetésével foglalkozik. Dr. Gurmai Zita, az ESZP Nőszervezetének elnöke elmondta, hogy az Európai Unió is fontos szerepet játszik a probléma kezelésében, és határozott, közös álláspontot kell képviselnie az ENSZ ezen ülésszaka alatt, hogy sikerüljön előmozdítani a nők emberi jogainak javítását.

Az Európai Parlament hétfői plenáris ülésének egyik napirendi pontja a Bizottságnak feltett szóbeli választ igénylő kérdés megvitatása volt, amely kérdés témája a nőkkel és lányokkal szembeni erőszak valamennyi formájának megakadályozása és megszüntetése.

Az Európai Parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottsága indítványában egy olyan állásfoglalás elfogadását javasolta, amelyben az Európai Parlament megerősíti elkötelezettségét a pekingi cselekvési program és az abban foglalt – a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos – fellépések iránt, valamint ismételten hangsúlyozza, hogy a nőkkel szembeni erőszak felszámolására tett erőfeszítésekhez – az összes érdekelt fél részvételével – összehangolt és több ágazatot átfogó, az erőszak kiváltó okaival szemben fellépő megközelítésre van szükség. Ezt az indítványt végül a csütörtöki plenáris ülésen az Európai Parlament jelentős többséggel megszavazta.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hétfői felszólalásában kiemelte, hogy a nők elleni erőszak különböző formái a számos nemzetközi- és uniós kötelezettségvállalás ellenére, még mindig folyamatosan jelen vannak mind Európában, mind Európán kívül. Ismét felszólította valamennyi tagállamot, hogy amennyiben még nem tették meg, írják alá az Európa Tanács – a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló – egyezményét, amely igen fontos lépést jelenthet a nők elleni erőszakkal való küzdelemben.

Az Európai Bizottság alelnökét, Viviane Reding-et megszólítva, az ESZP Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta: „Ahogy alelnök asszony is elmondta, mindenekelőtt erős politikai akarat által vezérelt szabályozásra és közös nyilatkozatokat követő konkrét lépésekre van szükség a nők és lányok elleni erőszak felszámolásához. Ma még sajnos ez nem valósult meg, és hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a politikai akaratnak egyik forrása szükségszerűen Ön és az Európai Bizottság.”

Egyetlen tagállam, politikus, vagy magánember számára sem lehet közömbös egy ügy, amely Európában minden nap nők és lányok milliói, az egész világon pedig több százmillió áldozat életét keseríti meg. Dr. Gurmai Zita bízik benne, hogy minden politikai szereplő képes lesz félretenni rövid távú politikai taktikázásait és együtt, rövid időn belül, valós eredményt érhetnek el a nők és lányok elleni erőszak megszüntetéséért vívott küzdelemben.