2012. április 06. 10:47

Köztársasági elnököt demokratikus választással!

Hétfőn a Magyar Köztársaság államfője, Schmitt Pál lemondott mandátumáról, és ahogy ez sajtóhírekben is megjelent, ezt nem magától tette, hanem Orbán Viktor tűzte ki. Az Orbán-kormánynak nagy felelőssége van abban, hogy idáig fajult ez a helyzet. Ezzel nem csak a kormány nemzetközi megítélését befolyásolta, hanem rontotta a magyar tudományos élet megítélését is – hangsúlyozta tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Legény Zsolt, megyei alelnök.

2012. január elsejéig, az új alaptörvény hatályba lépéséig a köztársasági elnök ajánlását 50 parlamenti képviselő ajánlásához kötötte. Az új alaptörvényt ezt megemelte 78 főre. Ezzel a létszámemeléssel a demokratikus ellenzéket megfosztotta a kormányzó elit a jelölés jogától. Az MSZP itt is, ahogy minden fórumon egyértelműsítette, hogy a Jobbikkal ebben az ügyben sem tartja elképzelhetőnek az együttműködést.

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor már a hétfő reggeli rendkívüli frakcióülésén kijelentette, hogy milyen jelöltben gondolkodik. Aki tőle jobbra áll, aki részt vett az alkotmányozás folyamatában és aki ún. körön belüli, azaz hűséges pártkatona. Ezzel a mondattal nyilvánvalóvá vált, hogy Orbán Viktor nem olyan köztársasági elnököt szeretne, aki kifejezi a nemzet egységét,  hanem ismét egy olyan pártkatonát szeretne a Sándor-palotába ültetni, aki a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálja, aki nem gátolja a törvénykezés felgyorsult folyamatát, aki az alaptörvény befogadását segíti elő. Kósa Lajos a Fidesz alelnöke kijelentette tegnap este, hogy már meg van köztársasági elnök jelölt személye. Akkor miért április 16-áig adták azt az időt, hogy megjelölje a frakció a köztársasági elnök jelöltjét?

Természetesen az MSZP-nek lennének olyan javaslatai, amely az új köztársasági elnök személyére vonatkoznak, nem személyre szeretnénk itt utalni.

Szeretnénk, ha az államfő jelölt betartaná a demokrácia írott és íratlan szabályait. Hogyha az euroatlanti integráció híve lenne, ha egy szuverén ember lenne, konszenzuskereső és teremtő személyiség lenne. Olyan személy legyen, aki köztiszteletben áll, aki pártok feletti, és nemzetközileg elismert személyiség. Ne legyen egy narancsos pártkatona, aki mindent szolga módon aláír, amit elé terjesztenek. Már az is nagy eredmény lenne, ha az új köztársasági elnök nem Kövér László vagy nem Áder János lenne. Azok a kritériumok, amiket megfogalmaztak kritériumként a Fidesz részéről, rájuk illenek.

Az MSZP kezdeményezi az alaptörvény oly irányú módosítását, hogy az államfőt nem 2/3-os, hanem 4/5-ös többséggel válassza meg az országgyűlés. Azt is elfogadhatónak tartjuk, ha a Fidesz vállalja, hogy a jelöltet nem 2/3-dal, hanem 4/5-del jelöli. Ebben az esetben a demokratikus ellenzéknek mégis lehetősége nyílna arra, hogy az államfő jelölés folyamatába érdemi beleszólást kaphasson.