mszp.hu | Belföld | közlemény Matolcsy-akták rokonok
2016. július 01. 08:05

Közvagyonból gyarapodó hatalmas magánvagyonok, de kik állnak mögötte?

Matolcsy rokonsága ott van az MKB eladása körül?
A magyar adófizetőknek joguk van tudni, hogy kinek adták el az állami közvagyon részét képező MKB-t, mert a jelenleg hatályos vagyontörvény kimondja, hogy közvagyon nem kerülhet tisztázatlan, pláne offshore kezekbe.

Igaz-e, hogy az MKB vásárlói azért nem akarják nyilvánosságra hozni kilétüket, mert akkor kiderülne, hogy a pénzintézet megvásárlása is a Matolcsy-rokonságnak juttatott közpénzből történt?

Árulkodó, hogy a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója sajtóhírek szerint szintén kecskeméti származású, és nem cáfolta, hogy volt kapcsolata az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek a tágabb családjával, amelynek kecskeméti kötődése az MNB alapítványok botrányai óta ismert a közéletben. Igaz-e, hogy az MKB új tulajdonosai mögött Matolcsy unokatestvére, az NHB Bank tulajdonosa áll?

Vajon véletlen-e az is, hogy az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa és a Minerva ugyanarról az görög, illetve római istennőről került elnevezésre? Matolcsy György olvasatában, ez csak a közös üzleti gyökereket jelzi?

Kísértetiesen hasonló a Spéder Zoltán nevével fémjelzett MFB-Posta-FHB-ügy.

Ott átláthatatlan céghálón keresztül ugyancsak közvagyonból épült hatalmas magánagyon, és emiatt lemondásra szólítottuk fel az ügyben illetékes államtitkárt. Németh Lászlóné ma távozott a posztjáról.

Jogos az elvárás, hogy ebben az ügyben ne álljon meg a vizsgálat. Ahhoz, hogy ez a cégháló létrejöhessen és működhessen, nagyban hozzájárultak a személyre szabott jogszabályok, és az ezt segítő állami döntések.

Így felmerül a kérdés, hogy fogják-e vizsgálni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és az MFB vezetésének a felelősségét a Spéder-ügyben?

A vizsgálat csak akkor lehet teljes, ha minden részletet feltár, és biztosítja, hogy a jövőben nem ismétlődhet meg az, hogy átláthatatlan céghálón keresztül a közvagyon mindig veszítsen, a magánvagyon pedig mindig gyarapodjon egy üzleten.

Ezek után az is kérdés, hogy Matolcsy György felelősségét mikor állapítják meg.

Szakács László,
országgyűlési képviselő