Belföld | fejlesztések közlemény
2013. szeptember 09. 21:29

Kudarctörténet

Az Orbán-kormány pofátlansága a hírek szerint nem ismer határokat. Ma Lázár János, az uniós források elosztásáért felelős kormánytag állt a sikerpropaganda élére azzal, hogy az uniós kifizetések leállását, majd 75 milliárd forintos bírság melletti újraindulását is sikernek próbálja eladni.

Siker helyett ugyanis kudarcról van szó, méghozzá az Orbán-kormány kudarcáról, amely azonban egész Magyarországot sújtja. Az EU által kiszabott 75 milliárdot nekünk, magyar adófizetőknek kell kifizetnünk, mivel a büntetés a magyar költségvetést terheli.

Az Orbán-kormány hozzá nem értése miatt ráadásul nem csak ezt a 75 milliárdot buktuk el, hanem jó eséllyel több százmilliárd forintnyi EU-támogatást is. Ide vezetett az uniós forráselosztás terén az elmúlt három és fél évben mutatott kritikán aluli kormányzati teljesítmény. Konkrétan az, hogy hivatalba lépése után az Orbán-kormány másfél évre befagyasztotta, majd csupán csökkentett módban indította újra a pályázatkiírást és elbírálást.

A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklusban még rendelkezésünkre álló 500 milliárd forint maradéktalan lehívásához és célba juttatásához most már csodára lenne szükség, csodák viszont legfeljebb a tündérmesékben léteznek.

Az MSZP ezért arra kéri az Orbán-kormányt, hogy ne próbálja ezt a kudarcot is sikertörténetként eladni. Ne próbálja a csődöt mondott fejlesztési rendszerét újabb káoszos szervezeti átalakítással javítgatni, ne újabb felelősök megnevezésével töltse a leváltásáig hátralévő néhány hónapot! Magyarország érdeke az, hogy a kormány a rendszer mielőbbi újraindítása után a még lehívható pénzeket felesleges látványberuházások helyett hasznos célokra fordítsa!

Nemény András,
országgyűlési képviselő