2012. április 16. 14:06

Kulturális cunami Fidesz-módra

A Fidesz államosította a közigazgatást, az oktatást, a megyei közgyűjteményeket. A központosítás jogokat vesz el, csorbítja a helyi demokráciát, a költségeket viszont a helyiek fizetik meg.

Kapkodás, átgondolatlanság, jellemzi a Fidesz-KDNP kormány döntéseit. A következményekkel egyszerűen nem foglalkoznak. Sőt, ha érdekeik azt kívánják, egy pillanat alatt, új váratlan döntéssel kész helyzet elé állítanak mindenkit. Az átgondolatlan döntések beláthatatlan katasztrófákat, kulturális cunamit is okozhatnak.

Ez történhet akár a megyei önkormányzatok nemrég államosított közgyűjteményeivel is.
A kormány ezen államosított intézmények jelentős részét átadni készül a települési önkormányzatoknak.

Hibás volt az államosítás, mert közös történelmünket, a nemzeti összetartozást kifejező, megjelenítő kincseink legjavát a nagy nemzeti gyűjtemények mellett a vidéki intézmények őrzik, pótolhatatlan szerepet teljesítve a helyi kultúra és a helyi közösség identitásának fenntartásában. A magyar műtárgyvagyon csaknem fele, ilyen megyei intézményeknél van.

Az 1094/2012. (IV. 3.) Korm. határozat szerint az állami tulajdonba és fenntartásba került megyei könyvtárak és megyei múzeumok, valamint kulturális és közgyűjteményi feladatokat ellátó alapítványok, közalapítványok és gazdasági társaságok a megyeszékhely megyei jogú városok fenntartásába kerülnek.
A határozat nem rendelkezik arról, hogy mi történik akkor, ha a település nem tudja átvenni és működtetni a területén lévő intézményt.

A kormányhatározatban az egyeztetések lefolytatására április 30. az átvételre pedig június 30. a határidő.

Mi a helyzet Veszprémben?
A megyei könyvtár 139 m Ft támogatást kapott a felügyeleti szervtől, saját bevétele 26 m Ft, a megyei múzeum 151 m Ft támogatás mellett 46 m Ft saját bevétellel tervezett.
A két intézmény működési igénye közel 300 m Ft évente. Az intézményekben több mint 100 közalkalmazott dolgozik.

Kérdések sora vár sürgős válaszra, és intézkedésre:

• Átveszi-e Veszprém MJV önkormányzata az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézetet valamint a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóságot?
  • Amennyiben ezen intézmények más településeken lévő egységeit a területileg illetékes önkormányzatok nem veszik át, mi lesz azok sorsa? (Pl: Gróf Esterházy Kastély és Múzeum, Villa Romana Baláca, Bajcsy- Zs. Emlékmúzeum)
  • Történt-e szakmai, ágazati, vagy bármiféle érdekegyeztetés a működőképesség hosszú távú biztosítása érdekében?
  • Mi lesz a kistérségek könyvtári szolgáltatásaival?
  • Milyen forrásokból kívánja biztosítani Veszprém MJV Önkormányzata az átvett intézmények hosszú távú működését?
  • Mi lesz az intézményekben foglalkoztatott szakemberek sorsa?
  • Megkapja-e az önkormányzat az intézmények tulajdonjogát is, vagy csak a fenntartással járó kötelezettségek terhelik a várost?

Bízom benne, hogy a város önkormányzata és költségvetése megbirkózik a feladattal, átveszi és hosszú távon képes lesz működtetni az intézményeket.

Hartmann Ferenc,
önkormányzati képviselő