Lábbal tiporja a kormány a szociális biztonságot

„A szociológusok között a legjobb politikus, a politikusok között a legjobb szociológus.” – így mutatta be hétfőn Nyíregyházán Jeszenszki András, a baloldali összefogás képviselőjelöltje Korózs Lajost, az MSZP országos elnökségi tagját a sajtó képviselőinek.

A politikus hangsúlyozta: mélységesen elítéli az orbáni politikát, amely szerzett jogokat vont el a társadalom idősebb tagjaitól, összesen hárommillió embertől. Szabolcs-Szatmár-Bereg az egyik leginkább elöregedő megye, ezért halmozottan van jelen a lakosságot ért veszteség. 2012. január 1–jétől minden korhatár alatti nyugdíjat megszüntettek, több százezren kerültek olyan helyzetbe, hogy akár 40 – 43 év ledolgozott munkaidő után elveszítették az egzisztenciájukat. Nyugdíjuk még nincs, munkahelyük már nincs – mondta.

Korózs Lajos felsorolta mindazon nyugdíjszerű ellátásokat, amelyeket a Fidesz-kormány eltörölt. Ma nincs előrehozott öregségi nyugdíj, korengedményes és korkedvezményes nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a bányász és művésznyugdíj, emellett eltörölték a rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjat, és megszüntették a szolgálati nyugdíjakat is. Az Orbán-kormány döntései nyomán egymillió ember került ki a nyugdíjrendszerből.

A szociális biztonságot lábbal tiporja a kormány azzal – folytatta -, hogy a társadalombiztosításhoz való jogot kiiktatták az Alkotmányból, ma az állam csak „törekszik a szociális biztonság megteremtésére”. Ennek következtében ezeket az ellátásokat bármikor elveheti, csökkentheti, felfüggesztheti. Vonatkozik mindez a szülői nyugdíjra, a házastársi pótlékra, az özvegyi nyugdíjra és az árvaellátásra is.

A kormány becsapta a tízmillió magyar állampolgárt azzal is, hogy megszüntették a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. A nyugdíjügy munkavállalói és foglalkoztatáspolitikai kérdés, nem csupán az öregekre vonatkozik – hangsúlyozta a politikus. Sokan hiába fizettek akár 40-43 évig is nyugdíjjárulékot, lehetnek ma álláskeresők, majd szociális segélyezettek, egy idő után ellátás nélkül maradnak. Több mint 320 ezer ember van ma ellátatlanul, pedig évtizedeken keresztül nyugdíj- és egészségügyi járulékot fizettek.

Korózs Lajos ezek után ismertette a demokratikus összefogás vállalásait, amelyeket kormányra kerülésük esetén teljesíteni fognak.

1. Mindenkinek visszaadjuk a nyugdíjjogosultságát, aki azt egyszer már megszerezte.

2. Munkahelyi baleset, foglalkoztatási megbetegedés (üzemi baleset) estén fokozottabb nyugdíjvédelmet nyújtunk. A véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet. Megszüntetjük az embertelen és orvos-szakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, eljárásokat.  Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítunk. Erre koncentrálva a szakmai és társadalmi hatások áttekintése után rendszerszerű nyugdíjkorrekciós programot dolgozunk ki.

3. Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét. Megteremtjük a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét meghatározott feltételek teljesülése estén, s így lehetővé tesszük az emelkedő korhatár előtti nyugdíj igénybevételét.

4. Lehetővé tesszük, hogy a munkaadó célzott járulékfizetés mellett nyugdíjjogosultságot vásároljon a munkavállalója számára.

5. Lehetővé tesszük a korkedvezményes nyugdíj igénybevételét a veszélyeztetett szakmacsoportok áttekintése és egy új szakmajegyzék kialakítása után.

6. Újra megadjuk a 65 év feletti nyugdíjasok számára az ingyenes utazás lehetőségét.

7. A nyugdíjas szervezetek bevonásával újra szervezzük az Idősügyi Tanácsot, mert érdemi egyeztetésekre van szükség minden időseket érintő kérdésben, s vállaljuk az Idősügyi Stratégia végrehajtását.

8. Szociális temetés helyett kegyeleti járandóságot adunk a rászorulóknak.

9. Továbbra is lehetővé tesszük a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását.

10. Növeljük a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra szánt összeget.

11. Azonnal megszüntetjük a volt fegyveres testületi tagok ellátását terhelő, jogilag és más szempontból is alaptalan adóztatását.

12. Ismét bevezetjük a nyugdíjprémiumot annak érdekében, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből az idősek is részesüljenek. Így a nyugdíjak nemcsak a vásárló értéküket őrzik meg, hanem reálértékben is növekedni fognak.