mszp.hu | Belföld | közlemény Lázár János oktatás
2014. június 04. 17:15

Lázár János védené a védhetetlent

Lázár János a Fidesz-kormány állandó válságkommunikátorává vált. Más kérdés, hogy a válságokat is maguk okozzák.

Most, hogy dagad az egyik legolvasottabb magyar internetes portál főszerkesztőváltása körüli botrány, és egységesen tiltakozik a szakma a teljesen indokolatlan reklámadó ellen, megszületett a védekezés: a reklámadó bevételét a gyermekekre és iskolákra költik majd – hárít a miniszterjelölt.

Jól hangzó demagógia, de fájóan kevés. Arra esetleg alkalmas, hogy a reklámadót jogosan ellenzőket rossz színben tüntesse fel a Fidesz-szavazók előtt, de nagyjából ennyi. Ha már iskolákról beszélnek, esetleg arról a sok százmilliárd forintról is beszélhetnének, amit elvettek az oktatási rendszerből. Esetleg a 15 milliárd forintos teljesen államosított tankönyvpiacról, ami képtelen eljuttatni a könyveket a gyerekekhez. Vagy a lopakodó pedagógus-elbocsátásról, netán a radikálisan leesett középiskolai- és egyetemi jelentkezési létszámokról. Lázár János miniszter úr pedig mindezeken felül a pillanatnyilag felfüggesztett EU-forrásokról is beszámolhatna.

Természetesen nincs az a 10 milliárd forint, ami a szétesésig rombolt oktatási rendszerben ne férne el, de a független média nyilvánvaló és sokadik megtámadására, a reklámadóval okozott botrányra ez nagyon gyenge válaszkísérlet.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke