2011. július 15. 13:19

”Lázár jöjj ki!” és tedd jóvá hibádat

Ha ez, ahogy a Semjén Zsolt fogalmazott ”kodifikációs remekmű”, akkor milyen a selejt? Ha János már az egyházakról szóló jogszabályt is csak ilyen minőségben tudta a Parlament elé terjeszteni, akkor mi lesz a további 33 sarkalatos törvény sorsa?

Nem kellett sokáig várni az első buktára. A Fidesz 2011. július 12-én hajnalban, az Országgyűlésben erőltetett menetben áterőszakolta a lelkiismeret és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényt. Mára kiderült, hogy ez már meg is bukott, s nekrológként rá lehet írni: Élt négy napot!

Mint emlékezetes a négy KDNP-s képviselő által benyújtott törvényjavaslatot a Fidesz frakció a kukába dobta, s módosító javaslat formájában, az egészet átírta. Történt mindez a szavazás napján úgy, hogy a parlament ülését háromszor kellett súlyosan botrányos eljárásuk miatt megszakítani.

Az első akna, amelyet maguk raktak le már fel is robbant: kiderült ugyanis, hogy Lázár János és a Fidesz frakció – bízunk benne, hogy őszinte – szándéka ellenére, az egyházi státusz igényléséhez szükséges eljáráshoz mégis szükséges ezer magyar állampolgár személyes adatait és aláírását benyújtani a kérelmezőknek. Néhány mondatot kellett volna még elolvasni a ”remekmű” megalkotóinak, hogy tisztázzák a helyzetet, de vagy szövegértési probléma, vagy a hamar munka ebben megakadályozta őket.

Van tehát egy törvényünk, amely a kormánypárti képviselők hibájából alkalmazhatatlan.

Aki elrontott valamit, az javítsa is ki! Felszólítjuk Lázár Jánost, hogy frakciója nevében kérje a köztársasági elnök úrtól, hogy a számára az Alkotmány 26. §-ában biztosított lehetőséggel élve a jogi fércművet küldje vissza a parlamentnek. Ez ugyanis lehetőséget biztosítana arra, hogy a további aknákat is hatástalanítsa, illetve tartalmilag is korrigálja a T. Ház ezt a rendkívüli súlyú javaslatot.

Nyakó István,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja
országgyűlési képviselő