Népszava
2012. január 13. 10:49

Leépítés a közszférában

Perre vitte tavaly júliusi elbocsátását egy, a tömeges közigazgatási leépítésben érintett, korábban a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó tisztviselő: a héten azonban a munkaügyi bíróság jogerősen is a magyar államnak adott igazat.

Noha a tanúként beidézett Gál András Levente kormánybiztos is elismerte, az illető kirúgására volt indok, miután egy kormányhatározatot elrontott - ami pikáns, mert a tisztviselő annak megírásában részt sem vett. Közben egyre nagyobb a felháborodás a most bejelentett, több mint 6700 embert érintő leépítés miatt.

Tovább folytatva a tavalyi tömeges leépítéseket, összesen 6719 központi közigazgatásban dolgozót bocsátanak el - derül ki a Magyar Közlönyből. Azonban, mint Gál András Levente, a jó állam fejlesztési koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztos sietett leszögezni, "örömteli, hogy a jó, az egyszerűbb állam kisebb létszámmal is megvalósítható", és állítása szerint azt a szintet is elérték, ahonnan további kirúgásokra nem lesz szükség.
Gál szerint ez a leépítés a közszférában dolgozó 73 ezer 460 kormánytisztviselőnek csak "mintegy öt százalékát" jelenti. Emlékeztetett a tavalyi "hasonló arányú" kirúgásokra - amikor "a hiánycél érdekében" 5500 köztisztviselőnek mondtak fel indoklás nélkül, majd még egyszer ugyanennyinek egy második körben -, de "a mostani döntést számos egyeztetés előzte meg".

Tavaly az elsők között, mindössze 3 nappal a törvény kihirdetése után bocsátottak el több éves munkaidő után egy, a Miniszterelnöki Hivatalban (MEH) dolgozó köztisztviselőt, aki beperelte a magyar államot, mert nem értett egyet azzal, hogy tömeges elbocsátás mindenféle érdemi indoklás nélkül végezhető. Attól még nem jogszerű a MEH joggyakorlása, ha nem árulják el a valódi indokot - mondta lapunknak neve elhallgatását kérve, és hozzátette: "nem tud arról", hogy eddig született volna hasonló ügyben jogerős ítélet. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a leépítésben érintetteket más valódi ok miatt választották ki, jóllehet könnyebbséget jelentett, hogy azt nem kell a munkavállalóval közölni. Igaza lett: mint kiderült, a MEH nagy nehezen szóban azzal indokolta az elbocsátását, hogy elrontott egy kormányhatározatot, amelyben azonban ő részt sem vett; a köztisztviselő ezek után döntött, hogy perre megy. Ezt nemcsak bizonyítani tudta, de a perben beidézett, őt elbocsátó felettesei ezt el is mondták a bíróságon, de hiába.

A tavaly júniusban első fokon a bíróság nem adott igazat a köztisztviselőnek. A napokban pedig másodfokon, jogerősen is lezárult a Fővárosi Munkaügyi Bíróságon az ügy, a papírforma szerint a magyar állam javára. Noha a tanúként beidézett Gál András Levente is elismerte: a kormányhatározat elrontása miatt került sor a tisztviselő kirúgására, és mivel nem volt szükség indoklásra, nyugodtan elbocsáthatta. Annak ellenére mondta ezt, hogy az Alkotmánybíróság kétszer is megsemmisítette ezt a törvénymódosítást. De a bíróság arra hivatkozott: mivel ezt nem visszamenőlegesen tette meg, "alkalmazni kellett". A köztisztviselő ígérte: a strasbourgi emberi jogi bíróságig viszi az ügyet.

A Magyar Közlöny szerint a kormány döntése alapján az igazságügyi tárcánál 2826 álláshely szűnik meg, a legtöbb a kormányhivataloknál. A Miniszterelnökségen 19, a Vidékfejlesztési Minisztériumnál 742, a belügynél 200, a nemzetgazdasági tárcánál 350, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban 903 státusz szűnik meg, míg a fejlesztési minisztériumnál 393. A Külügyminisztériumnak 279 munkahelyet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 577-et, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek 39-et, a Központi Statisztikai Hivatalnak 70-et, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságnak 162-t, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak 159-et kell megszüntetnie. Az elbocsátások miatt több szakszervezet is tiltakozott. Az MSZP pedig közölte, "cinikus", hogy a kormány épp a közszolgálati egyetem alapító ünnepségének napján döntött az újabb elbocsátásokról.

Barna L. Norbert/