Belföld | Páva Zsolt Pécs
2013. december 06. 12:06

Leépítést hozott a Zsolnayba a Mikulás

A közelmúltban sajtótájékoztató keretében aggódva tettünk fel kérdéseket. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. új tulajdonosa miért nem utalta át azt a 100 millió Ft-ot, amelyet a Pécs városával kötött privatizációs szerződés értelmében 2013. szeptember 30-ig kellett volna megfizetnie?

Megkérdeztük Páva Zsoltot is, hogy miért nem követeli az ugyanebben a szerződésben kikötött, és a városnak járó 10 millió Ft-ot? Aggódtunk amiatt, hogy a gyár egyedül nem képes a munkabérek kifizetésére, ezért állami és európai támogatást vett igénybe. A válasz kioktató és pökhendi volt. Azt a látszatot akarta kelteni, hogy minden a legnagyobb rendben van.

Mára kiderült, hogy semmi sincs rendben. A 100 millió Ft tőkejuttatás még mindig nincs kifizetve, Páva Zsolt a 10 millió Ft-os kötbért még mindig nem követelte. Az igazgatóság tegnap a vezérigazgató kirúgását kezdeményezte, és 30 pécsi munkavállaló megélhetése került veszélybe.

Páva Zsolt korábban azt nyilatkozta: „Pécs számára stratégiai kérdés, kötelesség, hogy e szellemiség mentén a gyártást is fenntartsuk, s megőrizzük az ott jelenleg dolgozó több mint 200 ember munkahelyét.”

Bachar Najari pedig egyik első nyilatkozatában kiemelte: „Szeretném, ha hamarosan a jelenleginél kétszer többen dolgoznának a gyárban, 400–450 fő, így szükségünk lesz még szakemberekre, művészekre.”

Látjuk, hogy a nagyratörő tervek, hangzatos nyilatkozatok alaptalan ígérgetésnek bizonyultak.

A fideszes városvezetés most hallgat, bedugja a fejét a homokba, tétlenül nézi végig a Zsolnay Gyár leépülését, nem érvényesíti Pécs jogait, veszélybe sodor 200 pécsi munkahelyet. Amikor a nyereséges vízművet kellett elfoglalni kidobó emberekkel, akkor bátor volt Páva Zsolt. Most, hogy a város kincsét kellene megmenteni, gyáván bujdokol.

Azonnali válaszokat és intézkedéseket követelünk:

Szálljon le a magas lóról a befektető, a fideszes városvezetés húzza ki a fejét a homokból és tárják a közvélemény elé a valós helyzetet!

Páva Zsolt éljen a fideszes privatizációt tartalmazó szerződésben foglalt jogokkal és viselkedjen tulajdonoshoz méltón!

A minap büszkélkedett Páva Zsolt, hogy Pécs újabb milliárdokat kap a kormánytól segélyként. Az a pénz épp elég lenne arra, hogy a Zsolnay Gyárat, és ezzel több száz pécsi munkahelyet mentsen meg. Ne a haverok tanácsadói szerződéseit fizessék ki belőle!

Ha a fideszes városvezetés nem tesz semmit, és a Zsolnay Gyár emiatt ellehetetlenül, úgy kezdeményezni fogjuk a jogi felelősség megállapítását minden fórumon.

MSZP Pécs Városi Szervezete