2011. december 22. 15:49

Leértékelt kelet-magyarországi munkavállalók

A parlament elfogadta a munka törvénykönyvét, és sajnos a korábbi aggályok valóra váltak. A munka törvénykönyvének a végső szövegébe bekerült az a megfogalmazás, ami lehetővé teszi, hogy úgynevezett differenciált minimálbér legyen megállapítva Magyarországon – hangzott el dr. Veres János tegnap tartott sajtótájékoztatóján.

A differenciált minimálbér azt jelenti, hogy földrajzi helytől függően eltérő minimálbért állapíthat meg a kormány. Azaz sajnos lehetővé vált, hogy Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, vagy akár az Észak-Alföldi régióban, akár a keleti megyékben alacsonyabb minimálbért állapítson meg a kormány, mint amit az ország más részében megállapít. Ezt az MSZP egy nagyon elhibázott, helytelen, rossz törvényhozásnak tartotta már a vita során is.

Ez azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP törvényben rögzítve is lehetőséget teremt saját kormányának arra, hogy leértékelje a Kelet-Magyarországon dolgozó munkavállalókat. Mi ezt felháborítónak tartjuk és tiltakozunk  – mondta dr. Veres János, országgyűlési képviselő.

Természetesen tudjuk, hogy a parlamenti többség az ő oldalukon van. Ami ellen harcoltunk az elmúlt évtizedekben, ami ellen regionális fejlesztési megkülönböztetést csináltunk az elmúlt években, amelynek részeként megépítettük az autópályát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig. Mindezzel szembe megy az a gondolkodás, amit a Fidesz-KDNP képvisel. A Fidesz-KDNP megkülönbözteti negatívan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét ezzel az elfogadott törvénnyel. Természetesen az elfogadott munka törvénykönyv egyéb munkavállaló ellenes szabályaival sem értünk egyet. Látszik, hogy a megyei Fidesz képviselők nem a megye érdekében végzik tevékenységüket, hanem párthűség szerint szavazták meg ezt a munka törvénykönyvet is.