mszp.hu | Belföld | közlemény Szombathely
2015. január 20. 09:14

Legalább 186 millió forintos károkozás Szombathely városának!

Múlt héten adta ki közleményben Puskás Tivadar polgármester, hogy azonnali vizsgálatot rendelt el a Savaria Szimfonikus Zenekar gazdálkodásával kapcsolatban.

Megértem a nagy sietségét, ugyanis tisztában volt azzal, hogy inkább előbb, mint utóbb nyilvánosságra fogjuk hozni, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar esetében nagyságrendileg 136 millió forint tartozást halmozott fel Mérei Tamás igazgató, továbbá a Savaria Történelmi Karnevál Alapítványnál 50 millió forint kifizetésére vállalt úgy kötelezettséget, hogy annak fedezete nem volt.

Tehát összesen az elmúlt 3 évben a Fidesz nagy kedvence, aki idén a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is átvehette Hende Csabától, 186 millió forint kárt okozhatott társaival városunknak a mostani tudásunk szerint.

2012. január 18-án döntött Szombathely Megyei Jogú Város közgyűlése, hogy teljesen átveszi a Megyei Önkormányzattól a közös fenntartású intézményként működő szimfonikus zenekart. Ezen döntés közgyűlési vitáján Mérei Tamás jegyzőkönyvbe mondta, hogy az intézménynek nincs lejárt tartozása, a le nem járt tartozás pedig összesen 2,2 millió forint.
Ebből pedig az következik, hogy a Savaria Szimfonikus Zenekar előtt görgetett tartozás az elmúlt három évben gyűlt össze.

Puskás Tivadart ezért felelősség terheli! Három éven keresztül asszisztált ahhoz, hogy a városnak kárt okozzanak egyesek úgy, hogy éveken keresztül számos alkalommal mind bizottsági ülésen, mind a közgyűlésen elmondtuk, hogy bajok vannak a zenekar és a karneváli alapítvány gazdálkodásával.

Sajnos, beigazolódni látszik azon gyanúnk, hogy sajnálatos módon a szimfonikus zenekar és a karneváli alapítvány is a helyi Fidesz kifizetőhelyekén működött az elmúlt években.

Követeljük, hogy a megindított vizsgálat legyen kiterjesztve a karneváli alapítványra is, továbbá azt is vizsgálja meg a hivatal, hogy a versenyeztetésekre a helyi rendeletünkben írtaknak megfelelően került-e sor!

Puskás Tivadar pedig legkésőbb a jövő heti képviselő-testületi ülésen álljon a nyilvánosság elé, ismertesse a vizsgálatok eredményét és azt, ki vagy kik fogják ezt a legalább 186 millió forintot városunknak visszafizetni!

Mérei Tamást és a gazdasági igazgatót pedig a közgyűlésen le kell váltani.

Kordokumentumként a közleményhez csatolom a 2012. január 18-.i közgyűlés szimfonikus zenekart érintő vitájának szó szerinti jegyzőkönyvét.

dr. Czeglédy Csaba
Éljen Szombathely! Egyesület - MSZP - DK - Együtt közgyűlési frakció